Megszűnt az újszülöttek pénzének elköltése miatt indult nyomozás Esztergomban

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, amikor az esztergomi önkormányzat felhasználta a városban született gyermekek támogatására létrehozott Szent Miklós Alap pénzeit. A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy az alap egy olyan megtakarítási forma volt, amelynek a pénzeit az önkormányzat felhasználhatta a működési gondok enyhítésére.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az esztergomi Szent Miklós Alap ügyében indított eljárást - közölte Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán.

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere az MTI-nek elmondta: a rendőrségi vizsgálat szerint nem történt bűncselekmény azzal, hogy az esztergomi önkormányzat felhasználta a városban született gyermekek támogatásra létrehozott Szent Miklós Alap pénzeit.

Közlése szerint a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság azzal indokolta a döntését, hogy a Szent Miklós Alap olyan önként vállalt megtakarítási forma volt, amelynek a pénzeit az önkormányzat felhasználhatta a működési gondok enyhítésére. Az esztergomi képviselő-testület a hozzájárulását adta, hogy az alap fedezetként szolgáljon egy hitelhez, így nem történt bűncselekmény.

Tétényi Éva szerint erre azért volt szükség, mert az önkormányzat 2009-ben már súlyos likviditási gondokkal küzdött. Miután az Állami Számvevőszék vizsgálatából kiderült, hogy a működésképesség biztosítása érdekében azonnal mobilizálható forrásra van szükség, gyorshitelt vettek fel, és ennek fedezetéül az alapban összegyűlt pénzt ajánlották fel.

Az alapba az önkormányzat a 2005. január elseje óta minden, Esztergomban született gyermeknek letétbe helyez félmillió forintot, amelyet húsz éven át évi ötvenezer forinttal növel meg. A kedvezményezett fiatal mintegy hárommillió forintot vehetne fel 21 éves korában, amelyet otthonteremtésre és felsőfokú tanulmányokra használhatna fel.

Az elmúlt hónapokban Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és a tavaly októberben ugyanilyen aránnyal megválasztott független polgármester között. Ennek oka, hogy a polgármester - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárás megindítását.