Egész nap tüntetnek a rendvédelmi dolgozók Pesten

24 órás rendvédelmi demonstráció
Vágólapra másolva!
Szinte egésznapos tüntetést tartanak Pesten a rendvédelmi dolgozók, akik már pénteken délelőtt 10 órától gyülekeznek, és esti fáklyás felvonulásuk éjfélkor ér véget. Több területet lezárnak, várhatóan dugó lesz a Belváros környékén.
Vágólapra másolva!

Pénteken ismét tüntetnek a rendvédelmi dolgozók, főként a korkedvezményes nyugdíj tervezett eltörlése miatt vonulnak az utcára. Hármas megmozdulást tartanak: gyalogos és autós felvonulás is lesz, délutántól pedig a Kossuth téren fognak tiltakozni - többek között - fáklyás menettel. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók korábban "Hivatásunk védelmében" névvel indítottak demonstrációsorozatot.

A gyalogos tüntetésre, a tervek szerint délelőtt 10 órától kezdődik a gyülekező a Parlamentnél, a menet délután kettőtől indul, és érinti majd a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium épületét is. Az autósok a Hősök terén fognak gyülekezni kora délután és ugyancsak délután kettő órakor indulnak. Mindkét menet a Kossuth térre fog visszaérkezni, ahol délután beszédek lesznek, este pedig élőlánc a Parlament körül és fáklyás felvonulás.

Közben a Belügyminisztériumban a demonstrációval azonos időpontra szervezték meg a különféle érdekvédelmi fórumokkal, így a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumával is az egyeztetést. A szakszervezetek azt közölték, hogy bármikor félbeszakítják, vagy ünnepséggé alakítják át a tüntetést, ha megfelelő jogi garanciákkal megegyezik velük a kormányzat.

A demonstráció szervezői közleményükben arról írnak, hogy a haza védelme, a fegyveres és rendvédelmi munkavállalók helyzete pártok és különféle ideológiák felett álló, össztársadalmi ügy kell, hogy legyen. Arra kérnek mindenkit, hogy méltósággal, csak az eredeti célokkal összefüggésben demonstráljon. Úgy fogalmaznak: "Mi az állampolgárokat szolgáljuk, most mi vagyunk bajban, segítsenek nekünk!"

Dugó lesz a belvárosban

Budapesten pénteken a tüntetés miatt többfelé útlezárásra és forgalom-korlátozásra kell számítani. Ezek főként a Belvárost érintik, például a Parlament környékét és a rakpartokat. A rendőrség szerint a rendezvény jelentős hatással lehet a délutáni forgalomra.

A rendőrség honlapján megjelent közlemény szerint péntek éjfélig nem szabad megállni például a pesti alsó rakparton, a Lánchíd északi parkolójában, a Szalay utca mindkét oldalán, a Szemere utca és a Nagy Ignác utca között. Nem szabad megállni továbbá a Hold utca páratlan oldalán, a Batthyány-örökmécses és a Perczel Mór utca között, az Akadémia előtti parkolóban, a Március 15. téren a Kéményseprő utca és a felső rakpart között. Tilos megállni a Lánchíd utcai parkolóban is a Clark Ádám térnél, a Kossuth Lajos téren körben, az Akadémia utca mindkét oldalán és a József nádor téren.

Pénteken délutántól teljesen lezárják a Kossuth teret, 14 és 17 óra között pedig a Kossuth tér, Akadémia utca, Széchenyi tér, Lánchíd, József Attila utca, Nádor utca által határolt területet, és este 8-tól éjfélig a pesti alsó rakpart, Eötvös tér és a Szent István park közötti útszakaszt.