Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hosszú az előjegyzés a honosításnál Szerbiában, Szlovákiában mérsékelt az érdeklődés

Vágólapra másolva!
Nincsenek sorok az egyszerűsített honosítási kérelmeket fogadó irodákban, de az előjegyzések már hónapokra előre beteltek Romániában és a Vajdaságban is, Szabadkán eddig mintegy 8 ezren kértek időpontot, és Kolozsváron is 4-5 ezer kérelmezőt regisztráltak. Szlovákiában viszont nincs nagy érdeklődés a magyar állampolgárság iránt.
Vágólapra másolva!

Nagy az érdeklődés az egyszerűsített honosítási kérelmek iránt a romániai és a szerbiai irodákban is, de nincsen tömeg, ugyanis a kérelmezők egyeztetett időpontra érkeznek, Szlovákiában viszont mérsékelt az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. A szerbiai Szabadkán a konzulátuson kialakított irodában összesen 6 ablaknál lehet ügyet intézni, a kérelemhez szükséges adminisztráció mintegy 40 percet vesz igénybe. Korsós Tamás főkonzul az MTI-nek azt mondta, hogy november óta mintegy 8 ezren jelentkeztek, hogy szeretnék megszerezni a magyar állampolgárságot. Az elmúlt másfél hónapban a Vajdaságban húsz helyszínen tartottak tájékoztató lakossági fórumokat. Szabadkán az első kérelmet Kozma Csaba és családja adta be. A csantavéri férfi elmondta, hogy az állampolgárság megadását a magyar állam nagyon szép gesztusának tartják.

Romániában a kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátuson is több hónapra betelt az előjegyzési lista. Szilágyi Mátyás kolozsvári magyar főkonzul a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az előzetes regisztrációk alapján 4-5 ezren várnak a kérelmek benyújtására, a főkonzulátuson már csak április végére van időpont. Csíkszeredában Balogh György konzul becslése szerint a duplája lehet az igénylők száma a kolozsváriénak, ott már csak június körül tudnak újabb kérelmezőket fogadni.

Szlovákiában nemhogy az irodákban, de az előjegyzésnél sincsenek sorok, Farkas Géza, pozsonyi magyar konzul azt mondta: "mérsékelt az érdeklődés", még a spontán érdeklődők ügyét is el tudják intézni. Kassán is hasonló a tapasztalat. Szlovákiában több mint félmillió magyar él. Korábban a magyar igazolványt mintegy 120 ezren váltották ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről