Orbán átkáról ír a Washington Post

Orbán Viktorról írt a The Washington Post
Vágólapra másolva!
A magyar kormány kétharmados többségének veszélyeiről és a sajtó ellen forralt bosszúról közölt publicisztikát kedden a Washington Post című tekintélyes amerikai napilap. A lap két napon belül a második véleménycikkben bírálja a magyar sajtótörvényt: ezúttal Orbán Viktor kapott némi elismerést a Magyarországon is kitüntetett szerzőtől, aki azonban így is a demokráciát fenyegető "átoknak" nevezi Orbán hatalmát.
Vágólapra másolva!

"Magyarország meg van átkozva Orbán Viktor túlzott népszerűségével" - írja keddi publicisztikájában a Washington Post című neves amerikai napilap, amely hétfőn szerkesztőségi vezércikkben kritizálta a magyar kormányt. Az újságban most Anne Applebaum Pulitzer-díjas publicista, a két hete Magyarországon is kitüntetett Kelet-Európa-szakértő írt arról, hogy az Orbán-kormány intézkedései a magyar demokráciát veszélyeztetik.

A szerző, aki legutóbb a fehérorosz választásról írt a lapban, több külföldi újsághoz hasonlóan Alekszandr Lukasenko belorusz elnökkel állítja párhuzamba Orbánt. "Míg Fehéroroszország egy olyan vezetővel van megátkozva, aki nem elég népszerű, hogy erőszak nélkül hatalomban maradjon, addig Magyarországon egy túl népszerű elnök átka ül" - írja. (A fehérorosz választásokról szóló cikkünket itt találja.) A cikk szerint Orbán "átka" abból áll, hogy kétharmados parlamenti többségével saját hatalmi érdekei szerint, kormányon maradása érdekében át tudja írni az ország törvényeit és alkotmányát.

"Amikor az amerikai alkotmány szerzői a többség zsarnoksága miatt aggódtak, Orbán Viktor magyar miniszterelnök lebeghetett a szemük előtt" - írja. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy Orbán "nem valamiféle bandita", pártja jó okkal szerzett kétharmados többséget a parlamentben. Orbán "intelligens és rutinos politikus, egy egykori antikommunista aktivista, aki már korábban is volt magyar miniszterelnök" - írja. A szerző szerint a magyar szavazók azért emelték hatalomra, mert az országot korábban nyolc évig "Európa egyik legalkalmatlanabb kormánya" vezette, amelyet az őszödi beszédben kimondott hibák és hazugságok miatt az emberek "kidobtak".

A Washington Post publicisztikája szerint azonban Orbánnak a választási győzelem nem volt elég, ellenzéki évei alatt "bosszút forralt az újságírók ellen, akik nem támogatták őt, és azok ellen a rétegek ellen, amelyek nem szavaztak rá". Kormányra kerülése óta nekilátott az alkotmány átírásának, megfosztotta jogainak egy részétől az Alkotmánybíróságot, és végül új törvényeket hozott a média irányítására - olvasható a lapban.

Forrás: The Washington Post
Orbán fotója a Washington Post vélemény-rovatának címlapján

Applebaum szerint nehéz megmondani, hogy a gyakorlatban miként fog működni az új médiatörvény, mivel nagyon homályosan van megfogalmazva. "És épp ez a probléma" - állítja. A kizárólag Fidesz-delegáltakkal felálló Médiatanács bírságokat szabhat ki a sajtóra, ha az nem "kiegyensúlyozott", védeni fogja a sajtóban az "emberi méltóságot", és a média legfeljebb tudósításainak húsz százalékában adhat bűncselekménnyel kapcsolatos híreket. Csakhogy nem tudni, mit ért a kormány "kiegyensúlyozottságon", "emberi méltóságon" vagy "bűncselekménnyel kapcsolatos híreken" - figyelmeztet a szerző.

A véleménycikk "meglepően rossz törvénynek" nevezi a magyar médiatörvényt, de szerinte Orbán teljesen érzéketlennek tűnik a jogszabályt érő külföldi kritikákra. "Pedig Orbán egypártrendszerben nőtt fel. A történelmi tudása alapján meg kellene gátolnia, hogy pártja ugyanilyet építsen" - figyelmeztet Applebaum.

Ki a szerző?
Anne Applebaum a Washington Post vélemény-rovatának rendszeres szerzője, de korábban számos más neves világlapnál is dolgozott, egy cikkét a Komment.hu, az [origo] véleményrovata is közölte. Az újságírónő Kelet-Közép-Európát kutató történész, aki 2004-ben Pulitzer-díjat kapott a szovjet gulágok történetét megörökítő könyvéért. Szintén könyvet írt a kelet-európai országokról Kelet és nyugat között: Európa határvidékein címmel. Előadott a Yale-en és a Columbián, a heidelbergi, a zürichi egyetemen és a berlini Humboldt Egyetemen is. Applebaum 2010 decemberében a budapesti Terror Háza Múzeum Petőfi Sándor-díját is megkapta, amelyet évente adományoznak a közép-európai népek szabadságáért tett erőfeszítések elismeréseként. A díj átadásán beszédet mondott Balog Zoltán, az Orbán-kormány társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is. Anne Applebaum férje Radoslaw Sikorski, Lengyelország jelenlegi külügyminisztere.