Rangerekkel védené a nemzeti parkokat a környezetvédelmi államtitkár

Vágólapra másolva!
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára azt mondta a Népszabadságnak, hogy fegyveres rangerekkel védené a nemzeti parkokat. Illés szerint két-három éven belül létrehozhatják a Zempléni Nemzeti Parkot.
Vágólapra másolva!

Tíz-tíz ranger juthat minden nemzeti parkba - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Népszabadságnak adott interjújában. Illés Zoltán azt mondta: a napokban egyeztet a belügyminiszterrel, hogy rendészeti képzést kapó, fegyveres, hatósági emberekből álló ranger szolgálatot hozzanak létre, amelynek tagjai valóban képesek lesznek megvédeni a természeti értékeket, és megakadályozni a természetkárosító bűncselekményeket.

Illés Zoltán az interjúban azt mondta, hogy nem kizárt, még ebben a ciklusban létrehozzák a Zempléni Nemzeti Parkot, erre két-három éves távlatban nyílhat lehetőség. A személyzeti kérdésekről azt mondta, csak olyan vezetők maradhatnak a posztjukon, akik nem azért követik az utasításait, mert muszáj, hanem azért, mert egyetértenek azzal a stratégiával, amit meghirdetett.

Az államtitkár azt állította, hogy "nem számít szekértábor-küzdelmekre, mert aki ellenáll, azt eltávolítja". Hozzátette ugyanakkor, hogy politikai vagy egyéb, szakmán kívüli szempontú tisztogatásról nincs szó. Példaként említette, hogy az egykori környezetvédelmi tárca állományában alig 10 százalékos a személycserék aránya és kiemelte Kling Istvánt, aki az előző kormány alatt politikai államtitkár volt, most pedig a vízügyért felelős helyettes államtitkár. "Ez aligha illik bele bármilyen boszorkányüldözési koncepcióba" - fogalmazott.