Felhígult hamufelhő éri el Magyarországot vasárnap este

Vágólapra másolva!
Magyarországot is eléri az Izlandról származó vulkáni hamufelhő vasárnap estére - közölte az Országos Meteorológiai Intézet. A hamu azonban alacsony koncentrációban lesz csak jelen, mivel felhígult, mialatt Közép-Európa felé sodródott. Emiatt légtérzárra nem kell számítani Magyarországon. Vasárnap délelőtt az európai légtérzárak miatt nem indultak el a milánói járatok Ferihegyről, délután nem indul a milánói, a müncheni, a baseli és a párizsi gép. 
Vágólapra másolva!

Újabb járatokat töröltek Ferihegyen az izlandi hamufelhő miatt: vasárnap délután nem száll fel a Münchenbe, a Párizsba, a Baselbe és Milánóba tartó gép. Reggel már törölték a délelőtti milánói járatokat, ezzel összesen eddig hét, Budapestről induló járatot kellett törölni. Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) kommunikációs vezetője arra kérte a vasárnap utazni szándékozókat, hogy a repülőtér honlapján, vagy az érintett légitársaságoknál érdeklődjenek az esetleges menetrendváltozásokról.

Vasárnap este Magyarországot is elérheti a délnyugati irányból érkező hamufelhő, de ez alig lesz érzékelhető - közölte az Országos Meteorológiai Intézet. Barkó Vanda meteorológus elmondta: az Izlandról indult hamufelhő jelentős kitérővel, nagy utat tett meg, így nagyon alacsony koncentráltságú.

A hamufelhő alacsony koncentrációja miatt nem lesz szükség a magyar légtér lezárására - mondta az [origo] érdeklődésére Fehér Imre, a magyar légiirányítást végző HungaroControl Zrt. kommunikációs vezetője vasárnap. Hozzátette: az európai légtérzárak miatt azonban lehet számítani járattörlésekre.

Az izlandi vulkáni hamufelhő miatt az olasz hatóságok vasárnap reggel jelentettek be légtérzárat a félsziget északi területének jelentős része fölött reggel 8-tól délután 2 óráig. Az ENAC polgári repülésügyi hatóság közleménye szerint bezárták egyebek közt Milánó Malpensa és Linate repülőterét, az idegenforgalmi szempontból fontos Velence, Trieszt és Rimini légikikötője viszont nyitva van. (Az európai járattörlésekről itt olvashat részletesebben.)

Az Eurocontrol, a légi közlekedés európai szervezete Brüsszelben közben azt közölte, hogy Svájcban is várhatók járattörlések a vulkáni hamu miatt, és hogy vasárnap estére a hamufelhő megjelenik majd Németország déli része, Csehország és Ausztria fölött. A vulkánihamu-előrejelző központok szerint délkelet felé, így Görögország felé is tart a felhő.