Vona szerint a Fidesz bele fog bukni a kormányzásba

Vágólapra másolva!
Több párt is majálist tartott szombaton: az MSZP a Városligetben, a Jobbik az Óbudai Hajógyári szigeten, az LMP a hűvösvölgyi nagyréten tartotta rendezvényét. Mesterházy Attila az MSZP megújulásáról, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig arról beszélt, hogy a Fidesz bele fog bukni a kormányzásba.
Vágólapra másolva!

Az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Munkáspárt is majálist tart szombaton Budapesten.

Az MSZP a Városligetben tartotta május elsejei rendezvényét. Beszédet mondott Mesterházy Attila parlamenti frakcióvezető és Horváth Csaba főpolgármester-jelölt is. Horváth arról beszélt, hogy az MSZP 2013-ig bevezetné a díjmentes közösségi közlekedést Budapesten azoknak, akik legalább négy éve állandó budapesti lakosok, vagy a diákként a fővárosban tanulnak (erről itt olvashat).

Mesterházy a városligeti majálison azt mondta: az MSZP megértette, hogy változnia és változtatnia kell. A legfontosabb politikai feladat, hogy visszaszerezzük a választók bizalmát, amit vissza fogunk szerezni - jelentette ki. Azt mondta: először értékelésre van szükség, majd ennek bázisán az új baloldali politika lényegének, tartalmának és stílusának meghatározására. Bejelentette: a hétfőn megalakuló új MSZP frakció a következő években nem hoz döntéseket a szakszervezetek és az érdekképviseletek nélkül. Azt mondta: az MSZP a parlamentben a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok, illetve a diákok érdekeit képviseli majd.

A majálist két incidens zavarta meg. Szombat délután két idős férfi rátámadt a Hír Televízió operatőrére. A támadók a televízió beszámolója szerint "menjetek a fenébe innen" felkiáltással rontottak munkatársukra. A randalírozókhoz később mások is csatlakoztak, akik megtámadtak egy fotóst is. A jobbára nyugdíjas korú rendbontókat a szervezőknek kellett megfékezniük.

A rendezvényt kicsit korábban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái zavarták meg, akik Budaházy György nevét skandálták (bővebben itt).

Az LMP a hűvösvölgyi nagyréten és a X. kerületi Óhegy parkban tartja rendezvényét. A hűvösvölgyi helyszínen Ertsey Katalin és Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselői mondanak beszédet. Az Óhegy parki majálison Schiffer András és Jávor Benedek, a párt parlamenti képviselői vesznek részt.

Szabó Tímea, az LMP hűvösvölgyi majálisán azt mondta: konkrét, a kisgyermekes és a terhes anyák jogaiért kiálló szakpolitikai anyagokat akarnak megfogalmazni az Országgyűlésben. Ertsey Katalin - aki szintén mandátumhoz jutott az LMP színeiben - példaként említette, hogy a munkahelyek és a gyermekintézmények oldaláról is nagyobb rugalmasságra van szükség. A munkahelyek részéről többek között a távmunkát és a rugalmas munkaidőt említette.

A Jobbik az Óbudai Hajógyári szigeten rendez kétnapos majálist. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt rendezvényén azt mondta: nem kérdéses a Fidesz jövője, a párt szerinte bele fog bukni a kormányzásba. Hozzátette: örülne annak, ha ez mégsem történne meg, mert ez azt jelentené, hogy a Fidesz a Jobbik által felvetett problémák megoldásával meg tudja menteni az országot. Vona szerint a Jobbik minden, a nemzet érdekét szolgáló javaslatot támogatni fog az Országgyűlésben, de a kormánytöbbség legkíméletlenebb parlamenti ellensége lesz, és akár utcára is szólítja az embereket, ha a Fidesz nem tartja be az ígéreteit.