Nem fialnak már Orbán könyvei - képviselői vagyonnyilatkozatok

vagyonnyilatkozat 2012, Lázár János, Fidesz
Vágólapra másolva!
Az MSZP-s Kapolyi László felélte 150 millióját, Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető kertes házat vett, az SZDSZ-es Kóka János pedig még kért kölcsön 11 milliót a már meglévő 128 milliós tartozása mellé. Nyilvánosak a képviselők 2009-ről szóló vagyonnyilatkozatai.
Vágólapra másolva!

Minden aktív országgyűlési képviselő leadta 2009-ről szóló vagyonnyailatkozatát a hétfő esti határidőig. Összesen 381 vagyonnyilatkozatot vártak, mivel két képviselő elhunyt, Lengyel Zoltán lemondott, Toller László körzetében nem tudtak új képviselő választani, Horn Gyula pedig már tavaly sem adott le bevallást.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2009-ben havonta 402 ezer forint tiszteletdíjat kapott a Fidesztől, akárcsak tavaly. Ezen és országgyűlési képviselői fizetésén kívül más bevétele nem volt, könyveiért két év után először nem kapott tiszteletdíjat. Továbbra is egy 183 négyzetméteres XII. kerületi társasház felének tulajdonosa, megvan hat Felcsúton vásárolt telke, melyeket 50 évig a Felcsút Utánpótlásáért Alapítvány használhat ingyen.

Orbánnak vagyonnyilatkozata szerint nincs kocsija, feleségével közös számláján 869 ezer forint megtakarítása van. Továbbra is fizeti a 2002-ben felvett 20 millió forintos jelzáloghitelét.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje tavaly óta 2 millió forintot felélt megtakarításaiból, jelenleg 8 millió forint készpénze van vagyonnyilatkozata szerint. Továbbra is kilenc kisebb-nagyobb ingatlant birtokolt, melyek többségét az 1990-es évek második felében vásárolta. Van egy 68 négyzetméteres, III. kerületi panellakása, két veszprémi garázsa, egy vízparti telke Alsóörsön, két rétje Balatonalmádiban, egy Alsóörsön, egy szántója Lovason, és némi gyepes-legelős-erdős területe Gerjen községben. Kocsija nincs, Honda motorja viszont még mindig megvan. Nagy értékű ingóságként Herendi porcelánt és műszaki, szórakoztató számítástechnikai cikkeket nevezett meg.

Navracsics Tibor, a Fidesz-frakcióvezetője megvette 2009-ben egy 138 négyzetméteres budakeszi kertesház felét, 2008-as nyilatkozata szerint se háza, se lakása nem volt. Értékpapírja továbbra sincs, odalett 4,5 millió forintos megtakarítása, és jelentős hitelekbe verte magát: egy pénzintézetnek tartozik közel 12 millióval, magánszemélyeknek pedig 6 millióval. Megvan még 2006-ban vásárolt Renault-ja és a docensi állása az ELTE jogi karán, ahol 54 ezer forinttal csökkent a fizetése az egy évvel korábbihoz képest, így havi 338 ezer forint.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője eladta a XII. kerületi házához tartozó telek felét. A tavalyi bevallása szerint 4000 négyzetméteres telekből idén már csak 2000 négyzetmétert tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Továbbra is felerészben övé egy verőcei 70 négyzetméteres üdülő és a hozzá tartozó telek. 2008 januárjában kezdett lízingelni egy Audi A8-ast, 3 millió forintos megtakarításából 2 millió maradt. 139,5 millióval tartozik magánszemélyeknek, ami azt jelenti, hogy 11,5 milliót megint kölcsönkért, mert már tavaly is volt 128 millió tartozása. Nem fizetett ki még a lakását építő cégnek sem 20 millió forintot a vételárból, de ez valószínűleg nem olyan nagy gond, mivel nyilatkozata szerint 2009-ben már ő volt a cég ügyvezető igazgatója és 100 százalékos tulajdonosa.

Fotó: Hajdú D, András [origo]
Kóka kölcsönkért és telket adott el

Az egyik legvagyonosabb képviselőnek, az MSZP-s Kapolyi Lászlónak továbbra is jó sok ingatlanja van, a 2009-ről szóló nyilatkozathoz 19 pótlapot kellett csatolni, hogy mindet fel tudja tüntetni (tavaly 18 pótlap is elég volt ehhez). Eltűnt viszont a nyilatkozatából egy év alatt 150 millió forintnyi és 96 ezer dollárnyi értékpapír. Tartozásai nincsenek, a Magyar Tudományos Akadémiától akadémikusként 455 ezer, tanácsadóként pedig 471 ezer forintot vett fel havonta, de utóbbi munkaviszonya 2010. január 1-jén megszűnt. A System Consulting Zrt. elnökeként havi 50 000 forintot keres, több céges érdekeltsége van.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője tavaly vett több helyrajzi számon közel 7000 négyzetméternyi kertet és egy üdülőépületet Balatonedericsen. Több mint 2 millió forintot felélt értékpapírjaiból, amelyek most 28,5 milliót érnek. Bankszámláit viszont lekopasztotta: a 2008-ban bevallott 19 millióhoz képest mostani nyilatkozatában csak 1 millió szerepel. Önkormányzati képviselőként kapott havi fizetése 90 ezer forinttal, 100 ezerre csökkent.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke nyilatkozata szerint kizárólag képviselői tiszteletdíjából élt 2009-ben is. Egy 104 négyzetméteres V. kerületi társasházi lakása és 1600 dollár megtakarítása van. A tavaly tetőző gazdasági válság tükröződik vagyonnyilatkozatában: bevallása szerint az előző évhez hasonlóan 2009-ben is kapott karácsonykor naptárat, de míg tavalyelőtt 50 ezer forintos értéket jelölt meg, tavaly ez 30 ezerre csökkent.

Vagyonnyilatkozata alapján nem vizsgáztat már a Pázmány Péter Egyetemen Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, 2009-ben legalábbis az előző évvel ellentétben nem szerzett ebből jövedelmet. Kocsija nincs, de az övé egy II. kerületi 123 négyzetméteres lakás fele, és haszonélvezeti joga van egy 524 négyzetméteres balatonfenyvesi telken. Antik bútorai még mindig megvannak, de egy év alatt elköltötte 1,9 millió forint megtakarított készpénzét. Tartozásai nem változtak jelentősen, 2009-ben kicsit több mint 7 millióval tartozott egy banknak.

Eladta érdi családi házát Hagyó Miklós, viszont 15 millióval csökkentette hiteltartozását (35 millióról 20 millió forintra) vagyonnyilatkozata szerint. A hétfőn képviselőjelöltségről való visszalépésre és fővárosi közgyűlési tagságáról való lemondásra felszólított politikus bankszámláján is több van 11 millió forinttal 2008 végéhez képest (jelenleg 20 millió forint), viszont kevesebb 1900 euróval (jelenleg 2400 euró - 650 ezer forint). Visszakapott 2,5 millió forint tagi kölcsönt. Kicsivel kevesebbet keresett főpolgármester-helyettesként (756 ezer helyett 745 ezer forintot), amíg tavaly november végén nem távozott a posztról. Továbbra is megvan Trabantja, és továbbra is havi 150 ezer forintért ad bérbe egy házat.

Nem sikerült egy fillért sem lefaragnia 13 milliós bankhiteléből Herényi Károlynak, az MDF alelnökének, legalábbis 2009-es nyilatkozatában is szerepel az előző évben is jelzett hiteltartozás. Herényinek továbbra is megvan az a Balatonföldvári ikerháza, amelynek fele az övé, megvan Volvo XC 90-ese, és továbbra is 2-2 millió forintja van készpénzben, illetve takarékbetétben.

Veres János volt pénzügyminiszter megszüntetett egy 5,2 millió forintos biztosítást, és körülbelül ennyivel több készpénz (11,5 millió forint) van a zsebében az előző évhez képest vagyonnyilatkozata szerint. Bankszámláján több mint kétszer annyi pénz van (128 millió forint), mint előző évben (közel 50 millió), pedig tavaly április közepe óta már nem jár neki havi 1,3 millió forintos miniszteri fizetés. 14 millió forinttal (251-ről 265 millió forintra) nőtt az az összeg, amellyel neki tartoznak. Céges érdekeltségei és ingatlantulajdona nem változtak. Képviselői juttatásai között egy mobiltelefon szerepel új tételként.

Nyilatkozata alapján nem változott lényegesen Dávid Ibolya MDF-elnök vagyoni helyzete 2008-hoz képest. Dávidnak továbbra is három budai társasházi lakásban és egy zamárdi üdülőben van tulajdona. Pénzintézetekkel szembeni tartozása 5,6 millió forintról 5,2 millióra csökkent, különböző értékpapírokban pedig továbbra is 3 millió forintos megtakarítása van. Gépjárművel nem rendelkezik.

Pokorni Zoltán, a Fidesz képviselője 2008-ban még nem rendelkezett gépjárművel, 2009 decemberében viszont vásárolt egy Nissan Micrát. Értékpapírokban elhelyezett befektetése 300 ezer forintról 1,3 millióra nőtt egy év alatt, vagyonnyilatkozata leadásának időpontjában 1,5 millió forint készpénzzel rendelkezett, bankhitele pedig egy év alatt több mint 6 millió forinttal csökkent, 16,3 millió forintra. Polgármesterségéért és fővárosi képviselőségért kapott bruttó jövedelme 50 ezer forinttal csökkent, összesen havi 1 millió forintra.

Vagyonnyilatkozata szerint 19 millió forinttal kevesebb pénzpiaci befektetési jegye van a 2009 szeptemberében az Országgyűlés elnöki posztjáról lemondott Szili Katalinnak, így mindössze 3 millió forintos megtakarítása maradt értékpapírban. Készpénze is csökkent, 4,5 millió forintról 3 millióra. Ezen kívül 10 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek, amely szintén új tétel bevallásában, 2008-ban még semmilyen tartozása nem volt. A csökkenés oka, hogy a vagyonnyilatkozat szerint "ingatlan vásárlása van folyamatban, mely tekintetében összesen 35 millió forint kifizetésre került sor". Képviselői juttatásai között egy mobiltelefon és egy kihangosító szerepel új tételként, közel 90 ezer forint értékben. Bevallása szerint Szili 2008-ban hét, megbízatásával összefüggő ajándéktárgyat is kapott mintegy 160 ezer forint értékben, 2009-ben azonban ajándék nélkül maradt.

Gyermeke születése miatt cserélte le II. kerületi ingatlanját egy nyolc négyzetméterrel nagyobbra Rogán Antal fideszes képviselő 2009 októberében. A belvárosi polgármester egy Iványi-Grünwald Béla-festmény megvásárlását is feltünteti vagyonnyilatkozatában. Bankban elhelyezett betétjének értéke kismértékben, 4,7 millióról 4,9-re nőtt 2008-ról 2009-re. Banki hitelei viszont jelentősen csökkentek, 60 milliós tartozásának felét törlesztette 2009-ben. A korábbi évekkel ellentétben a politikus 2009-ben juttatásként éves BKV-bérletet is kapott.

Répássy Róbert fideszes képviselőnek vagyonnyilatkozata szerint nincsen jelentősebb mennyiségű készpénze, és bankszámláján vagy értékpapírban sincs megtakarítása, ráadásul 6,2 millió lakáshitel-tartozása van, bár neki is tartoznak 2,8 millió forinttal. Répássy két miskolci lakás 50 százalékos tulajdonával rendelkezik, autója viszont nincsen.

Bevallása szerint hét millió forintos lakáshiteléből nem törlesztett semmit az elmúlt évben Ujhelyi István, a MEH államtitkára. Vagyonnyilatkozata alapján Ujhelyi havi 25 ezer forintot költ életbiztosításra, 2008-hoz hasonlóan egy millió forint banki megtakarítása van, készpénze azonban egy év alatt egy millió forinttal kevesebb, 1,5 millió forint lett.

Az Országgyűlés elnökének, Katona Bélának ingatlanja nincsen, viszont egy Jaguar márkájú gépkocsi tulajdonosa (itt olvasható a képviselő vagyonnyilatkozata). Forintszámláján 2008-ban 14,5 millió forint volt, amely 2009-re 16,5 millió forintra nőtt. Katona 2008-as vagyonnyilatkozatában juttatásként szerepel egy 7,5 millió forint értékű gépjármű, legfrissebb bevallásában ez a tétel azonban már nem szerepel.

Mikola István fideszes képviselő zalacsányi lakóháza mellé tavaly vásárolt egy 5363 négyzetméteres helyi szántót. Vagyonnyilatkozata alapján értékpapírokba befektetett vagyona egy év alatt 107 ezer euróról (körülbelül 29 millió forintról) 72 ezer euróra (19,5 millió forintra) csökkent, és a lakossági folyószámláján lévő 1,2 millió forint is elköltötte 2009-re.

Vagyonbevallása szerint Varga Mihály Fidesz-képviselő 22 százalékos részesedést szerzett 2009-ben egy Budapest II. kerületi társasházi lakásban. A gépjárművel nem rendelkező Varga értékpapírban elhelyezett megtakarításai egy év alatt 3,3 millió forintról 5,3 millióra nőttek. Tartozásai 9 millió forintról 26 millióra emelkedtek 2009-re.

Lamperth Mónika MSZP-s képviselő 2009-ben nem kapott újabb mobiltelefont juttatásként, miután 2008-ban néggyel is gazdagabb lett, összesen 427 ezer forint értékben. Vagyonnyilatkozata alapján értékpapírjainak értéke jelentősen megnőtt 2009-re 2008-hoz képest: 28 millió forintról 36 millióra nőtt, bankszámláján lévő 1,5 millió forint is fél millióval emelkedett. Lamperth 2008-hoz hasonlóan tavaly is két festményt kapott ajándékba, mintegy 200 ezer forint értékben.

Nem változott jelentősen Matolcsy György fideszes képviselő vagyonszerkezete. Készpénze 1,8-ról 2,5 millió forintra nőtt, bankbetétei mindkét évben 16,5 milliót tettek ki (vagyonnyilatkozatát itt olvashatja). Matolcsy képviselői javadalmazása mellé havi 400 ezer forintot kap az egyik bank tanácsadójaként, és havi 100-120 ezer forintot a Heti Válaszban megjelenő publicisztikáiért.

Suchman Tamás szocialista politikus vagyonbevallása szerint eladta 2008-ban vásárolt Trabantját, így csak a 2004-ben vásárolt, idén 21 éves Audi tulajdonosa. Értékpapírjai kevesebb mint 1 millió forinttal értékesebbek, mint 2008-ban, tavaly összesen 14,4 millió forintot értek.