Senki nem vállalja Veres makaói útjának számláját

Vágólapra másolva!
Nem fizette ki Dobolyi Alexandra makaói útját az Európai Szocialista Párt - közölte hétfőn az [origo]-val a párt sajtóreferense. Dobolyi Alexandra, Veres János kormánybiztos titkárságvezetője tavaly decemberben járt Veressel együtt Makaón, és hétfőn azt állította a TV2 Mokka című műsorában, hogy az ő útját az európai szocialisták fizették, Veresét pedig az MSZP. Az MSZP ezt hétfőn ismét tagadta.
Vágólapra másolva!

Továbbra is ellentmondásos információkat közölnek az érintettek Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos és titkárságvezetője, Dobolyi Alexandra makaói útjáról. A Blikk pénteken egy fotó alapján számolt be arról, hogy a két ember tavaly decemberben Makaón járt.

Dobolyi a TV2 Mokka című műsorában kisebb pontosítással, de lényegében megismételte azt, amit a pénteki Blikknek nyilatkozott. Azt állította, hogy az ő utját az Európai Szocialista Párt (PES) fizette, mivel a pártnak ő a kínai kapcsolatokért felelős elnökségi tagja. A Blikknek az Európai Szocialista Párt szóvivője, Bryan Synnott korábban azt mondta, hogy ők senkit nem küldtek a Makaón rendezett ünnepségre, a város visszacsatolásának tízéves évfordulójára.

Dobolyi hétfőn azt mondta a Mokkában, hogy azóta a PES szóvivője mégis megerősítette az állítását a Magyar Nemzetnek. A Magyar Nemzet cikkében csak az szerepel, hogy a PES szóvivője a lappal annyit közölt: "Dobolyi Alexandra a PES elnökségében a kínia kapcsolatokért felelős, s így útja a párt szempontjából legitim".

Az [origo] hétfőn megkereste a PES szóvivőjét azzal a kérdéssel: a párt ténylegesen kifizette-e Dobolyi Alexandra makaói útját. Bryan Synnott azt mondta az [origo]-nak: a párt nem fizetett Dobolyi makaói útjáért.

Dobolyi a Mokkában megismételte azt a korábbi állítását is, miszerint Veres útját az MSZP fizette. A Blikk pénteki számának az MSZP sajtóirodája ezt korábban tagadta. Dobolyi annyit pontosított a Mokkában, hogy szerinte azt MSZP egy pekingi utat fizetett Veresnek, a makaói meghívást már Pekingben kapta Veres a kínai kommunistáktól, és az útnak a makaói részét a kínai kommunista párt fedezte.

Az MSZP sajtóosztály viszont hétfőn az [origo] érdeklődésére tagadta, hogy az MSZP kifizette volna Veres pekingi útját. "Veres János a Kínai Kommunista Párt meghívottjaként tárgyalt Pekingben, ott kapta a meghívást a makaói ünnepségre. Pekingi és makaói útját nem a Magyar Szocialista Párt fizette" - állt az MSZP válaszában.

Veres János péntek délután rövid közleményt adott ki az útról, de közleményében nem árulta el, ki fizette az utat. Azt írta: a 2009 őszi budapesti tárgyalások folytatásaként tárgyalt 2009 decemberében Pekingben, a kínai kommunista párt hivatalos meghívottjaként. "Itt kaptam meghívást - több más ország képviselőjével együtt - a Makaó visszacsatolásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatra. A nevemre szóló hivatalos meghívó tehát nem közvetlenül Makaóra, hanem Pekingbe szólt, utam pedig egyetlen fillér közpénzt sem érintett" - közölte Veres.

Az MSZP is megemlítette hétfői válaszában, Veres korábbi tájékoztatása szerint az útban közpénz nem volt érintett. "Dobolyi Alexandra ma reggeli szavaiban valószínűleg ez a két információ keveredett össze, adott okot a félreértésre. Pártos meghívásról tehát volt szó - kínai oldalról, a Magyar Szocialista Párt által fizetett útról azonban nem" - írta az MSZP sajtóosztálya az [origo]-nak. Hozzátették: "A Magyar Szocialista Párt ezzel a pontosítással lezártnak tekinti az ügyet."