A bulizótól a golfvilágbajnokig - a Fidesz és a KDNP egyéni jelöltjei

Vágólapra másolva!
Olimpiai bajnok, diplomahalmozó pedagógus, Luciano Pavarotti ismerőse és az aktuális amatőr golfvilágbajnok is a Fidesz-KDNP egyéni jelöltjeként indul az áprilisi választásokon. Összeszedtük a legérdekesebb jelölteket, ismerje meg őket!
Vágólapra másolva!

Decemberben mutatta be 176 egyéni képviselőjelöltjének névsorát a Fidesz és a KDNP (a névsort itt találja). A jelöltek átlagéletkora 47 év, mindössze 27-en fiatalabbak 40 évesnél. A Fidesz és a KDNP közös listáján szerepel a parlamentbe jutásra esélyes pártok közül a legkevesebb nő, számuk Orbán Anita visszalépése után tovább csökkent, kilencre (a Fidesz női jelöltjeiről itt olvashat bővebben). A jelöltek között több olyan ember is van, aki nem politikusként már ért el sikereket, ismertséget szerzett vagy valamiért érdekes a pályafutása. A Jobbik és az LMP jelöltjei után cikkünkből megismerheti a Fidesz és a KDNP érdekesebb indulóit.

"Pavarotti hívott fel"

"Felléptem a világ legnagyobb operaházaiban a New York-i Metropolitantől a milánói Scalán keresztül a londoni Covent Gardenig" - mesélte az [origo]-nak Gulyás Dénes pilisvörösvári jelölt. Az operaénekes 1982-ben megnyerte az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekversenyt Philadelphiában (528 indulóból tizenegyet díjaztak), ami komoly lendületet adott pályafutásának. A következő tíz évben énekelt a világ "szinte minden színvonalas operaházában és koncerttermében" - mondja. Gulyás rengeteg sztárral lépett fel egyszerre, többek között James Lawrence Levine-nel, Claudio Abbadóval, Jean-Pierre Ponelle-lel, Mirella Frenivel és Teresa Berganzával.

"Évente 50-60 előadáson kellett fellépnem a Magyar Állami Operaházban, a fennmaradó időmben mehettem külföldre, leginkább az Egyesült Államokban léptem fel" - mesélt karrierjének legsikeresebb évtizedéről Gulyás. "A róla elnevezett énekverseny megnyerése után Pavarotti folyamatosan nyomon követte pályafutásomat, baráti viszony alakult ki közöttünk" - állította a fideszes jelölt. "Egyszer New Yorkban énekeltem a Bohémélet-ben, az előadást a rádió élőben közvetítette. A szünetben megcsörrent a telefonom, Pavarotti hívott fel San Franciscóból, gratulált a produkciómhoz, és figyelmeztetett, hogy spóroljak a hangommal" - idézett fel egy történetet.

"El szoktam járni diszkóba a hangulat kedvéért"

"Szeretek a barátaimmal beszélgetni a kocsmában, tanyámon az állatok között semmit tenni, lovagolni, bowlingozni, koncertekre járni, hajnalig bulizni" - olvashatók Simonka György mezőkovácsházai jelölt hobbijai az iWiW közösségi portálon megtalálható adatlapján. Pusztaottlaka polgármestere bevallása szerint szlovákul, románul és oroszul is beszél, mert "gyermekkorában a falu egyik felében szlovák nemzetiségűek, a másikban román nemzetiségűek laktak, és a gyerekekre vigyázó öregektől tanulta meg ezt a két nyelvet".

Forrás: simonkagyorgy.hu
Simonka György Békés megye 7-es számú választókerületének jelöltje

"Imádok emberek között lenni, néha el szoktam járni diszkóba a hangulat kedvéért és hogy tartsam a fiatalokban a lelket" - fejtette ki az [origo]-nak Simonka, hogy mit ért "hajnalig bulizáson". "Ha megengedhetem magamnak, elmegyünk a barátaimmal koncertekre - például a Republicra, Kárpátiára vagy Magna Cum Laudéra -, ellátogatunk egy fesztiválra, kolbászozni, csülközni, mulatni vagy táncolni; az együttlét a lényeg" - mondta.

Nem jellemző, hogy nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztana - állította -, de a "hangulat kedvéért 1-2 pohárral néha lecsúszik". "Hülyéskedünk, pizzázgatunk, sörözgetünk és beszélgetünk majd minden focimeccs után" - jellemezte tömören szabad estéinek forgatókönyvét, bár jelöltsége miatt mostanában az esti bulizást nem engedheti meg magának. "Nem akarok megváltozni, ugyanolyan vagyok, mint bármelyik más ember, bár így is biztos, hogy érdekes színfoltja leszek a parlamentnek" - mondta.

"A polgári értékrendhez hozzátartozik a bor szeretete"

"A polgári értékrendhez hozzátartozik a bor szeretete és ismerete" - jelentette ki az [origo]-nak Tiffán Zsolt, a Fidesz siklósi képviselőjelöltje. Tiffán családja 1746 óta foglalkozik bortermeléssel, a Kovács Ákos énekessel közösen alapított Andante Borpatika honlapján olvasható bemutatkozása szerint családi pincészetük az "ország egyik legrangosabb bortermelője".

Boraik számos hazai és külföldi elismerésben részesültek, az egyik japán borszaklap a világ húsz legjobb bora közé sorolta borászatuk Grande Sélectionját. "Alkalomadtán szoktam Fidesz-rendezvényekre is adni borainkból, felajánlásként" - fogalmazott Tiffán. Édesapjával közös borászata több európai országba és Japánba exportálja termékeit, Hollandiában több Michelin-csillagos étteremben is kaphatók boraik.

Az Emirátusokból ülne be a parlamentbe

A bicskei jelölt, Tessely Zoltán jelentős sikereket ért el itthon és külföldön néptáncosként. A Martonvásári Százszorszép Táncegyüttes és a Téka Kamara Táncegyüttes táncosaként és a Martonvásári Művészeti Alapiskola országelső gyermekcsoportjának vezetőjeként három kontinens 21 országában járt. Tessely 15 évig néptáncolt aktívan, és 2007-ig tanított néptáncot általános iskolás gyermekeknek.

"A Bokros-csomag ellehetetlenítette a pedagógusok helyzetét, és elnyomta a nemzeti kultúrát, ezért e kilátástalan helyzetben egyik barátom meghívására Londonban költöztem" - mondta Tessely az [origo]-nak. Öt évet élt a brit fővárosban, és különböző fizikai munkákat végzett. "Az egyik érdekes élményem volt, amikor meghívtak a Balaton táncegyüttes próbájára széki táncokat tanítani. Meglepetésemre csak egyetlen magyar párral találkoztam, rajtuk kívül mindenki angol volt, akik a magyar kultúra szerelmeseiként tanultak magyar néptáncokat, és rendszeresen utaztak Magyarországra" - emlékezett vissza Tessely.

Tesselyhez hasonlóan éveket töltött külföldön Horváth Balázs pétervásárai jelölt, aki 2006 óta dolgozik egy, az Egyesült Arab Emírségekben működő cégnél marketingigazgatóként. "A cég több multinacionális céget képvisel az Arab-öböl országaiban, olyanokat, amelyek nem rendelkeznek saját leányvállalattal és infrastruktúrával ezen a piacon, de szeretnének jelen lenni a térségben" - mondta Horváth cégéről. "Nagyon élvezem a munkámat. Külön öröm és kihívás, hogy az utóbbi időszakban magyar találmányok és termékek piacra jutását is segíthetem" - jelentette ki.

Örökös világbajnok

Bohács Zsolt szegedi jelölt ötszörös kenuvilágbajnok és kétszeres amatőr golfvilágbajnok. "Az első vb-győzelmem a legemlékezetesebb számomra, mert a verhetetlennek hitt kenukirályt, a szovjet Ivan Klementyevet győztem le" - mesélte az [origo]-nak Bohács, aki 1989-es győzelme után 1990-ben, 1991-ben és 1993-ban is megnyerte a kenusok 10 ezer méteres világbajnokságát, ráadásul 1993-ban tagja volt az 1000 méteren diadalmaskodó négyesnek is.

Forrás: MTI/Németh Ferenc
Bohács Zsolt szegedi jelölt (elöl) egy 1993-as versenyen

"Tulajdonképpen a 10 ezer méteres táv örökös bajnoka vagyok, mert 1993 óta nem rendeznek ezen a távon világbajnokságot" - mondta. Bohács tizenévesként a labdarúgással is próbálkozott, aztán próbálta ki a golfot. A 2008-as orlandói világbajnokságon amatőr világbajnoki címet szerzett, amelyet 2009-ben Marbellán megvédett. Bohács azt mondta, sikerei ellenére a golfozás csak hobbi számára, hivatásszerűen a közéleti kérdésekkel kíván foglalkozni a jövőben.

Bohács mellett a Fidesz egyéni képviselőjelöltjei közül többen is büszkélkedhetnek komoly sportsikerekkel. Közülük Borkai Zsolt győri jelölt a legismertebb, aki 1987-ben világbajnoki címet, 1988-ban - sérülten versenyezve - olimpiai bajnoki címet nyert lólengésben. Hoffman Pál szigetszentmiklósi jelölt négyszer szerepelt a kézilabda-válogatottban, játékos-pályafutása után pedig a Ferencváros és az Újpesti Dózsa sportvezetőjeként dolgozott. Cser-Palkovics András székesfehérvári jelölt 11 évig teniszezett versenyszerűen, Szalay Ferenc szolnoki és Aradszki András érdi jelölt évekig kosárlabdázott a hazai élvonalban. Simicskó István pedig - aki Budapesten indul - szívesen kung-fuzik.

"Egyik iskola megy a másik után"

Könyvtáros, hitoktató, művelődésszervező, mentálhigénikus, közoktató, orosz tanár, ifjúsági szakértő, pedagógia-szakértő - többek között ilyen képesítései vannak Kapus Krisztián kiskunfélegyházi jelöltnek. Kapus 11 felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és hamarosan politikai tanácsadó lesz. "Nekiláttam tanulni, egyik iskola megy a másik után" - magyarázta diplomái számát az [origo]-nak.

"Ameddig találok olyan képzést, ami érdekel, addig szívesen csinálom. Nincs cél" - válaszolta Kapus arra a kérdésre, hogy hány diplomát akar szerezni. Azt mondta, jellemzően levelező szakokra jár, így havonta 1-2 szombatot tölt az iskolában, tanulni pedig csak a vizsgaidőszakokban szokott. "Sokan kérdezik, melyik szakon megszerzett tudásomat használom leginkább, de én erre mindig azt mondom, hogy megpróbálom integrálni a tudásom" - mondta Kapus.

Az LMP egyéni képviselőjelöltjeiről itt, a Jobbik jelöltjeiről pedig itt olvashat.