"Nagyon élvezte, hogy így szeretik" - budapesti emlékek Michael Jacksonról

Vágólapra másolva!
Szakácsot, sofőrt és egy alteregót is hozott magával Michael Jackson, amikor a 90-es évek közepén többször is Magyarországra látogatott. Mindegyik alkalommal a Kempinski hotelben szállt meg, ahol az [origo] által megkérdezett dolgozók úgy emlékeznek, hogy Jackson nagyon kedvesen viselkedett, de tudatában volt a sztárságának, és annyira félt a fertőzésektől, hogy folyton maszkot viselt. 1994-ben a Hősök terén klipet forgatott az énekes, miközben a környéken több hasonmása is egy időben dedikált.
Vágólapra másolva!

"Michael Jackson háromszor lakott nálunk, mindig ugyanabban az elnöki lakosztályban szállt meg" - mondta az [origo]-nak Dudás Ildikó, a Kempinski hotel pr- és marketingmenedzsere. Az énekes, aki csütörtökön hunyt el Los Angelesben, háromszor járt Magyarországon. Először 1994-ben, amikor egy rövidfilmet forgatott le a Hősök terén és a Margit hídon. 1996-ban kétszer is Budapesten járt: először villámlátogatásra érkezett, hogy megnézze közelgő fellépése helyszínét, a Népstadiont, majd szeptember 11-én meg is tartotta a History World Tour turné második koncertjét Budapesten.

A Kempinski szálloda dolgozói arra emlékeznek, hogy az énekes programja minden alkalommal nagyon zsúfolt volt, amikor pedig visszatért a szobájába, "nagyon igényelte a nyugalmat". A hotel alkalmazottai közül csak néhányan mehettek be az elnöki lakosztályba - például takarítani -, de azt is akkor kellett elvégezniük, amikor Michael Jackson távol volt. Az énekes saját stábbal érkezett a hotelbe, volt saját sofőrje, szakácsa, és a titkára intézte helyette az ügyeket.

"Teljesen emberi volt, de tudatában volt annak, hogy sztár" - emlékezett vissza benyomásaira Sáska Erzsébet, a szálloda housekeeping managere. Szerinte látszott, hogy az énekes "nagyon élvezte, hogy így szeretik", gyakran kiállt az ablakba, és integetett, meg üzeneteket küldött a rajongóknak. Ők a hotel előtt táboroztak 24 órán át, és folyamatosan skandálták a nevét. "Képesek voltak az éjszakákat is az ablaka alatt tölteni. Ez különleges, ilyen mértékű rajongás és őrület egyetlen híres vendégünket sem vette körül" - mondta Sáska Erzsébet.

Emellett az énekes nagyon kedvesnek és emberinek tűnt a szálloda munkatársai számára. Nem voltak különleges kívánságai vagy allűrjei, az egyetlen kirívó dolog az volt, hogy állandóan maszkot viselt, amelyet talán még a szobájában sem vetett le. Már akkor is nagyon félt a fertőzésektől, valószínűleg ezért sem engedett fizikailag közel magához senkit, azt sem engedte meg, hogy a rajongók a közelébe férkőzzenek - mondta. Az énekes egy alteregót is hozott magával Budapestre, aki szintén a szállodában lakott, és megtévesztésig hasonlított Michael Jacksonra - tette hozzá.

A Parlamentbe is bement

Michael Jackson 1994 augusztusában járt először Magyarországon, magánrepülőjén akkori felesége, Lisa Marie Presley is elkísérte. Ekkor videoklipet forgatott Budapesten, a Hősök terén és a Margit hídon. "Akkor két vagy három napra a fél várost lezárták" - emlékezett vissza Palla Zoltán, aki sok budapestihez hasonlóan elment megnézni a forgatást, és a két évvel későbbi budapesti koncerten is ott volt. A Felvonulási téren több pavilont állítottak fel a stáb részére. "Minden pavilonnál állt az ujjongó tömeg. Sétáltunk a Hősök tere felé, és úgy százötven méterenként minden pavilonnál autogramot osztott egy Michael Jackson hasonmás" - mondta. "Két vagy három Michael Jacksont is láttam."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Rcc8CSmD8RNv2y5J
A Budapesten forgatott klip, a History album beharangozója

Jackson 1994-ben elment a Bethesda és a Heim Pál Gyermekkórházba is. Az MTI így tudósított a 15 évvel ezelőtti eseményről: "Michael Jackson igen sok ajándékkal kedveskedett, felesége társaságában sorra járta a kórtermeket, érdeklődött a gyerekek állapota felől. (...) A nagyobb gyerekek virágcsokorral köszöntötték a világhírű látogatókat. A Bethesda-kórház egyik négyéves betegének, Farkas Bélának utóbb kifizette életmentő műtétjét. A májbeteg kisfiút Brüsszelben műtötték meg, családja nem lett volna képes összegyűjteni a 30 millió forintot az operációra."

Legközelebb Jackson 1996 júliusában járt Budapesten - akkor már mindenki tudta, hogy szeptemberben fellép a Népstadionban. Csupán pár napra érkezett, hogy megnézze a közelgő koncert helyszínét, a Népstadiont. Rajongók tucatjai próbálták kísérni mindenhová. Az MTI szerint "Michael Jackson fekete kalapban, meggypiros ingben, fekete nadrágban és cipőben egyszer mutatkozott, és tört magyarsággal csak ennyit mondott: 'Szeretlek titeket!'"

Jackson újra elment a Bethesda kórházba, és a Parlamentbe is benézett. "Az erősen kifestett megasztár a szokott fekete kalapban és napszemüvegben lépett be az országgyűlés épületébe, ahol Magyar Bálint művelődési miniszter fogadta és kalauzolta. Jackson a szoros gyűrűt alkotó testőrökkel körülbástyázva megnézte az üléstermet, majd az amerikai popénekes kipróbálta a szónoki emelvényt, és egy miniszteri bársonyszékbe is beleült. Az újságírók innen a tanácsterembe szerették volna követni a hírességet, ám a testőrök útjukat állták" - tudósított az MTI.

Koncertjegy 4900 forintért

Az első és utolsó budapesti koncertet 1996. szeptember 11-én tartotta Michael Jackson. A küzdőtéri jegyek 4900 forintba kerültek, az előzenekar a Hip Hop Boyz és DJ Bobo volt. Amikor Jackson leszállt Ferihegyen, több mint háromezer rajongó várta.

A színpadra egy rakétán érkezett, szkafanderszerű ruhában, és két és fél órán át énekelt. "A Nem vagy egyedül hangjaira a közönség gyertyát gyújtott, a Billie Jean című szám alatt pedig valósággal tombolt. Michael Jackson és a tánckar bemutatta a klipekből jól ismert dinamikus koreográfiákat. A műsort fénytechnikai és lézershow, valamint egy tank, gyerekek és zászlók tették még látványosabbá. A rajongók örömére a sztár egy mozgatható kifutó segítségével a nézők fölé emelkedett. A koncert tűzijátékkal kezdődött, majd a ráadást követően azzal is zárult." - írta az MTI a koncertről.

A Heal the World volt az utolsó szám, egy nagy kórus énekelte aranyszínű ruhákban - emlékezett vissza Palla Zoltán. "Teltház volt, annyira, hogy a nézőtér felső karimájánál nem tudtunk közelebb menni" - mondta. Arra is emlékszik, hogy a tévések és a fotósok fel voltak háborodva, mert nem engedték be a sajtót a koncertre. "Onnan tudom, hogy kint bagóztak a bejáratnál a fotósok, és megkérdeztük őket, hogy miért nem dolgoznak. Mondták, hogy nem lehet" - mondta.

http://www.youtube.com/v/bieKCaJ_Pp4&hl=en&fs=1&
Amatőr felvétel az 1996-os budapesti koncertről

Az énekes a koncert utáni napokban sétált a budai várban, elment a Casino Vigadó étterembe, száz, korábban kiválogatott magyar kisgyerekkel vacsorázott együtt - az MTI szerint szendvicset, pogácsát, perecet és puszedlit. Az étteremben cigányzene szólt. Az énekes látogatását szervező cég szerint Jackson "lelkesen megtapsolta a cigányzenekar játékát". Állítólag annyira tetszett neki a cigányzene, hogy emlékül egy hegedűt kért a szervezőktől, amit "néhány pengetéssel ki is próbált".