Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ötvenezret is fizethet, aki nem takarítja a járdát

Vágólapra másolva!
A ház előtti síkos járda letakarítása a tulajdonos feladata. Ahol a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai ismételt hiányosságot találnak, a jegyző akár 50 000 forintig terjedő közigazgatási bírságot is kiszabhat a hanyag tulajra.
Vágólapra másolva!

Az elkövetkező napokban számítani kell arra, hogy - várhatóan a hideg időben hulló csapadék miatt kialakuló jegesedés következtében - síkossá válnak a járdák Budapest területén - írta a Fővárosi Közterület-felügyelet közleményében. Az épületek előtti járdák tisztán tartása, illetve síkosság-mentesítése a háztulajdonosak, házgondnokok és házkezelők feladata.

A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan ellenőrzik a járdák letakarítását és síkosság-mentesítését. Ahol hiányosságot tapasztalnak, ott felhívják a figyelmet az elmaradt feladatra. Ahol a figyelmeztetés ellenére újabb hiányosságot találnak, ott az érvényes jogszabályok alapján a területileg illetékes kerületi jegyző, a közterület-felügyelők feljelentése alapján 50 000 forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhat ki. Emellett számítani lehet arra is, hogy a balesetet szenvedett járókelő polgári pert indíthat az őt ért kár megtérítéséért - áll a közleményben.

Mint írták, fontos a járdák síkosságmentesítése, amit az időjárástól függően akár naponta többször is el kell végezni. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, az idős emberek és a mozgásukban korlátozott személyek.

A környezet védelme miatt síkosság-mentesítésre a felügyelet durva szemcséjű homokot, homokkal kevert fűrészport vagy forgácsot ajánl, leginkább azokon a területeken, ahol a járdaszakaszokon vagy annak közelében növények találhatók. (A só nélküli lehetőségekről bővebben itt olvashat.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről