Sütigyáras hitel vezetett a félmilliárdos PM-szerződéshez

Vágólapra másolva!
Egy 2006-ban bedőlt portugál tulajdonú édességgyár körül alakult ki az a nemzetközi jogvita, amely miatt a magyar állam több mint félmilliárd forint értékben kér ügyvédi segítséget - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. A tárca szerint ha a jogvita első szakaszában sikerül megállapodni, akkor csak négymillió forintot kell kifizetni az ügyvédeknek.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium hétfőn még elzárkózott attól, hogy részleteket közöljön arról a nemzetközi jogvitáról, amelyben több mint félmilliárd forintos szerződést kötött két ügyvédi irodával, egy keddi közleményben azonban már bővebben is beszámolt az ügyről. A szerződés értelmében egy magyar és egy svéd ügyvédi irodából álló konzorcium képviseli majd a magyar államot, amely ellen nemzetközi fórumon eljárást indított a Dan Cake nevű portugál édességgyártó cég.

A vita hátterében az áll, hogy a Dan Cake 1996-ban szerzett tulajdont egy magyar cégben, amely ellen a PM szerint 2006-ban "a hitelezők követeléseik ki nem elégítése miatt fizetésképtelenségi eljárást kezdeményeztek a Fővárosi Bíróság előtt". A portugál befektetők szerint a magyar bíróság eljárása megsértette a két ország között megkötött beruházásvédelmi egyezményt és ezért kezdeményezett úgynevezett vitarendezési eljárást Magyarország ellen - írja a minisztérium.

A Dan Cake magyar érdekeltsége a Danesita Hungária Kft. nevű cég, amely a cégnyilvántartás szerint felszámolás alatt áll. Honlapja még működik, de a rajta található telefonszámokon nem lehet elérni senkit. Az [origo] még hétfőn megkereste a portugál céget, de e-mailben feltett kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

"Az ilyen típusú jogvitákban az állam képviseletét a pénzügyminiszter látja el, így a perbeli képviselő kiválasztására a PM írta ki a közbeszerzést" - olvasható a minisztérium közleményében, amelyet az után adtak ki, hogy az [origo] hétfői cikke nyomán mások is hírt adtak a nagy értékű szerződésről. A tárca hétfőn még az "előttünk álló eljárásra" hivatkozva elzárkózott a tájékoztatástól.

A Dan Cake-ügyben kiírt közbeszerzésre három ajánlat érkezett, és a btn Szabó Tom Burmeister nevű budapesti, valamint a Mannheimer Swartling nevű svéd ügyvédi iroda alkotta konzorcium nyerte meg nettó 567,1 millió forintos ajánlattal. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a következő legkedvezőbb ajánlatban több mint nettó egymilliárd forintos ár szerepelt.

A PM közleménye szerint lehet, hogy nem is lesz szükség a teljes összes kifizetésére, ha ugyanis a választottbírósági fórumot megelőző békéltetői eljárás eredményes lesz, akkor a két ügyvédi iroda csak 4 millió forintos díjazásban részesül. A minisztérium hozzátette, ha ez mégsem így alakul, a szerződésben szereplő összeget semmiképp sem lehet túllépni, a több mint félmilliárdos díjnak tartalmaznia kell minden költséget.