Vágólapra másolva!
Hazamehettek a kórházból azok, akik vasárnap valószínűleg szén-monoxid-mérgezés miatt lettek rosszul a budai Allee bevásárlóközpontban. Egy kivétellel mind az áruház alkalmazottai. Még keresik az okát, hogyan halmozódhatott fel a kipufogógázokból származó szén-monoxid, miért nem tudta azt elvezetni az épület szellőztetőrendszere.
Vágólapra másolva!

Hazaengedték az Erzsébet kórházból az Allee bevásárlóközpontban rosszul lett embereket, akiket vasárnap vittek be szén-monoxid-mérgezés tüneteivel - közölte a kórház toxikológiai osztálya hétfőn.

Vasárnap tizennégy embert vittek kórházba a bevásárlóközpontból, egy gyerek kivételével mind az áruház alkalmazottai. A bevásárlóközpont mínusz 3. szintjén csak parkoló működik, a mínusz 2. szinten azonban a parkoló mellett egy élelmiszerüzlet is, amelyet mindössze egy zsilipajtó választ el a parkolótól. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője még vasárnap a helyszínen tudósítónknak azt mondta: e két szinten felhalmozódott a kipufogókból származó szén-monoxid, mert az épület szellőztetőrendszere nem működött megfelelően, nem tudta elvezetni azt. Vizsgálat fogja kideríteni, hogy miért - tette hozzá.

Glavatity Gábor, az épületet építő ingatlanfejlesztő cég fejlesztési igazgatója vasárnap azt közölte: az épület szellőzőrendszere a nagy forgalom miatt magas szén-monoxid-telítettséget jelzett, és emiatt az alagsori hipermarket tűzjelző berendezése leállította saját szellőzőrendszerét. A rendszer újraindításakor került a szokásosnál nagyobb mennyiségű kipufogógáz a levegőbe, de ennek mértéke 8-12 ppm (térfogatszázalék) között volt, ami a 30 ppm-es határértéknek csupán egyharmada - mondta az igazgató.

Az [origo]-nak egy olvasó vasárnap arról számolt be: ő még szombaton járt a bevásárlóközpontban, és akkor lett rosszul a mínusz 3., parkoló szinten. Parkolás után az áruházba vezető mozgójárda felé indult, amikor észrevett egy táblát "CO veszély" felirattal, amely ki volt világítva, és hallott egy elég hangos szaggatott hangjelzést, amely szerinte szintén a szén-monoxid-veszélyre figyelmeztetett. Olvasónk szerint a hangjelzést több szinttel feljebb is hallani lehetett, de a felsőbb szinten található, veszélyre figyelmeztető táblát ott már nem világították ki. "Nem láttuk, hogy bárki, alkalmazott csinált volna valamit" - írta. Szerinte néhány órával később, amikor távozott, már nem lehetett hallani a hangjelzést, és a tábla sem világított, ennek ellenére a levegő a legalsó szinten nagyon fojtó volt.

Az Allee bevásárlóközpont a volt Budai Skála helyén nyílt meg november 11-én. Az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. beruházásában készült Allee 46 ezer négyzetméter bevásárló-, szabadidős és kiskereskedelmi területet, 6100 négyzetméter "A" kategóriás irodaterületet, illetve a 89 lakásból álló Simplon Udvart és egy többtermes multiplex mozit foglal magába. A teljes befektetés értéke mintegy 200 millió euró volt.