Vágólapra másolva!
A rákellenes terápiák jelentős részének nincs, vagy csak egyes betegségek kezelésére engedélye, annak ellenére, hogy az orvosok szerint használnának - írja a Népszabadság. A szerek használatára egyedi engedélyeket kell kérni, de az orvosok szerint nem mindig lehet kivárni a 48 órát, amíg a gyógyszerészeti intézet döntést hoz. A miniszter tárgyalásra hívja a szakmai kollégiumokat.
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzetbe hozott sok daganatos beteget egy egészségügyi miniszteri rendelet - írja pénteki számában a Népszabadság. Egyes rákos megbetegedéseket csak olyan gyógyszerrel lehet kezelni, amelyeket más betegségek kezelésére engedélyeztek, vagy nincs engedélye gyerekek kezelésére. Bár a szerek az orvosok szerint használnak, minden esetben külön-külön engedélyt kell kérni az Országos Gyógyszerészeti Intézettől, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) is.

A Népszabadság szerint a gyógyszerek azért nincsenek minden szóba jöhető terápiára engedélyezve, mert a gyártóknak nem éri meg végigcsinálni a drága engedélyezési eljárást. A mintegy 320 onkoterápia közül mindössze 40-nek, míg a 120 onkohematológiai terápia közül mindössze 10-nek van hivatalos engedélye - mondta a lapnak Kiss Csongor, a Debreceni Egyetem gyermekgyógyászati intézetének professzora.

Ez a beteg életébe kerülhet - mondta Kiss, aki szerint betarthatatlan az a rendelet, hogy 48 órát kell várni a kezelés megkezdésével a gyógyszerészeti intézet engedélyére. A professzor felidézte, hogy nemrég bevittek a klinikára két, súlyos állapotba került leukémiás gyereket, akiknél végzetes körülményekkel járt volna, ha nem kapnak azonnali kezelést. A miskolci megyei kórház főigazgatója, Csiba Gábor szerint a helyzet nonszensz, hiszen törvénytelenül, fű alatt kell megkezdeni a kezeléseket, és nem lehet tudni, kifizetik-e a költségeket.

Az Egészségügyi Minisztérium tárgyalásra hívja az érintett szakmai kollégiumokat. Székely Tamás miniszter szerint végig kell nézni, több száz protokollt, és meg kell határozni, van-e egyszerűbb, nemzetközileg elfogadott eljárás. A tárcavezető szerint azokban az esetekben, amikor az adott gyógyszert egyébként máshol is használják, csak "egyéb okok miatt" nincs engedélye, nem szükséges a legszigorúbb eljárás. Az új készítmények esetében azonban elképzelhetetlen az automatikus engedélyezés - mondta Székely, aki szerint tavaly tízezer esetből csak ötvennél merült fel, hogy az OEP nem fizetné ki a kezelést.