Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felfüggesztettet kaptak a fogyatékosokkal viccelő rendőrök

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönre ítélte hétfőn a Somogy Megyei Bíróság azt a három rendőrt, akik megalázó módon bántak két szellemi fogyatékos férfival. A történteket felvették egy telefonnal. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés miatt bűnösnek találta és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Somogy Megyei Bíróság hétfőn azt a három csurgói rendőrt, akik megalázóan bántak két szellemi fogyatékos férfival. Az elsőrendű vádlottra 8 hónapot, a másod-, illetve harmadrendű vádlottra 1-1 évet róttak ki, 2 évre felfüggesztve.

A vádlottak egy 2007-es kihallgatáson visszaéltek a két sértett szellemileg sérült állapotával. Az idős testvérpárnak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy hány kölyke van a kutyának, macskának, malacnak, sünnek, jetinek, szőrös-e vagy tüskés a sün nemi szerve. A rendőrök felszólítására közösen énekelniük is kellett, egy széktámlával való kormányozásra, az autó hangját utánzó berregésre is rávették őket.

A vádlottak mobiltelefonnal felvették a történteket és feltették a rendőrség belső hálózatára, amit ugyan később letöröltek, de egy kollégájuk lemásolta és feljelentette őket a katonai ügyészségen. A rendőrök a bíróságon azzal védekeztek, hogy ők csak viccelődtek a két férfival, akik maguk kérték, hogy felvétel készülhessen róluk. Valamint hozzátették, hogy nem hivatalos személyként jártak el, munkaidő előtt beszéltek a két emberrel, akikkel nem is volt semmilyen ügyük.

A bíróság szerint a szolgálati szabályzatban nem szerepel, hogy a rendőr viccelődhet az állampolgárokkal. Azzal kapcsolatban, hogy nem hivatalos személyként jártak el, a bíróság úgy foglalt állást, hogy a rendőrőrs épületében történtek során a rendőrök nem léphetek fel másként, csak hivatalos személyként. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a három rendőr eddig kifogástalanul végezte a munkáját.

Az ítélet nem jogerős. A vádlottak és védőjük felmentésért, illetve enyhítésért, az ügyész a felvételt készítő elsőrendű vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről