Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sólyom visszadobott két törvényt a parlamentnek

Vágólapra másolva!
Politikai vétót gyakorolt a köztársasági elnök két, december elején elfogadott törvénnyel kapcsolatban. Sólyom László a közpénzek átláthatóságáról, illetve  a katonák jogállásáról szóló törvény módosításait küldte vissza megfontolásra a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról, illetve a Magyar Honvédség katonáinak jogállásáról szóló törvények módosításait - közölte az államfő hivatala. Mindkét törvénymódosítást december 1-jei ülésén fogadta el a parlament.

A közpénzek átláthatóságával kapcsolatban Sólyom azt sérelmezi, hogy a törvénymódosítás értelmében az önkormányzatok által a civil szférának nyújtott támogatások esetében nem kellene alkalmazni a jelenlegi összeférhetetlenségi szabályokat. Az államfő nem ért egyet azzal, hogy a törvénymódosítás lehetővé tenné a támogatásban részesülők részvételét a döntés meghozatalában. Sólyom szerint az összeférhetetlenség pontosan azt szolgálja, hogy a támogatások odaítélése személyes érdek nélkül történjen.

A katonák jogállásáról szóló törvény módosítása kapcsán a köztársasági elnök azt kifogásolja, hogy annak egyik szakasza egyenlőségjelet tett volna a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat közé. Az államfő szerint a két intézmény közötti különbséget fenn kell tartani, ami azonban nem jelenti azt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat ne lehetne alkotmányos.

Az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatában megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, mert az a testület szerint megkettőzte a házasság intézményét, amelyet az alkotmány védelmez. A testület azonban hangsúlyozta, nem alkotmányellenes az azonos neműek élettársi kapcsolatának biztosítása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről