Az [origo] cikke után nyílt meg az út a titkos klímaszerződéshez

Vágólapra másolva!
Eddig - többek között nemzeti érdekre hivatkozva - nem hozta nyilvánosságra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) azt a szerződést, amelyben 2 millió tonna szén-dioxidot adott el Belgiumnak. Az [origo] pénteken megírta, hogy az üzlet több ponton bizonytalan, a KVVM pedig a cikk megjelenése után jelezte: beletekinthetünk a szerződésbe.
Vágólapra másolva!

Betekinthet kedden az [origo] munkatársa abba a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) által megkötött szerződésbe, amellyel a magyar kormány szeptemberben 2 millió tonna szén-dioxidot adott el szeptemberben Belgiumnak. A tárca azt követően ajánlotta fel ezt a lehetőséget, hogy pénteken azt írtuk, a klímaszerződésnek több bizonytalan pontja van.

A KVVM eredetileg nemzeti érdekekre hivatkozva nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összeget kapott a szén-dioxid-kvótákért Belgiumtól. A tárca szerint ugyanis rontaná az ország tárgyalási pozícióit az összeg nyilvánosságra kerülése, mivel Magyarország további több millió tonna szén-dioxid értékesítését tervezi.

A tárca állította azt is, Magyarország a világon elsőként adott el szén-dioxid-kvótát. A világelsőségre hivatkozás azért volt érdekes, mert nem nyilvános, melyik állam mely országgal üzletel. Az érintettek ezt ugyanis nem kötelesek közzétenni. A minisztérium szerint mivel az üzlethez számos kritériumot teljesíteni kell, így "az első megvalósult üzletet, amiről tudunk, valószínűleg Magyarország kötötte".

A minisztérium szerint azért sikerült hamar nyélbe ütni a megállapodást, mert hazánk jó termékkel házalt a világban, ugyanis azt vállaltuk, hogy az eladásból befolyt pénzt a klímaváltozás elleni célra fordítjuk. A KVVM egyelőre csak annyit közölt, hogy a befolyó pénzekből lakossági és középületek energiahatékony felújítására elnyerhető pályázatokat ír ki. Az erről szóló kormánydöntés azonban még nem született meg, így nem lehet tudni, melyek a kiírás pontos szabályai. A KVVM annyit mondott, hogy a rendelet hamarosan elkészül, az első pályázatok pár hónapon belül megjelennek.