Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A HM szerint nem volt incidens az iráni incidens

Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint nem tekinthető incidensnek, hogy Iránban még mindig nem tisztázott körülmények között kellett leszállnia egy magyar katonákat szállító repülőnek szeptember végén. A HM azt állítja, válaszolt a felmerült a kérdésekre. Igaz, csak egy hét késéssel, miután külföldi hírügynökségek beszámoltak a történtekről, miközben más hasonló eseteket korábban nyilvánosságra hozott a tárca.
Vágólapra másolva!

Többször sem volt hajlandó egyértelműen válaszolni Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője az [origo] azon kérdésére, miért nem tájékoztatták a közvéleményt arról, hogy az iráni légierő szeptember 30-án földre kényszerített egy magyar katonákat szállító civil repülőgépet. A HM titkolózása azért is érdekes, mert maga Bocskai hívta fel rá a figyelmet, hogy hasonló problémák már több Magyarország felett áthaladó géppel is történtek, amelyekről tájékoztatta a nyilvánosságot a HM.

A magyar gép esetét először a Fars iráni hírügynökség hozta nyilvánosságra kedden. A Fars híre azonban pontatlan volt, mert amerikai gépről beszéltek. Ezt később egy névtelenséget kérő iráni kormányzati tisztviselő pontosította, ő közölte a Reutersszel, hogy a gép magyar volt.

A gépnek adminisztrációs hiba miatt kellett leszállnia Teheránban. A HM szerint a magyar gép hívójelében felcserélődött egy betű, az iráni hatóságok azért kérték a gépet, hogy szálljon le, mert ezt tisztázni akarták.

Bocskai szerint a magyar gépet nem kísérték iráni vadászgépek, csupán rádión keresztül kérték, hogy szálljon le. A szóvivő azt mondta: nem történt incidens, sőt nem helytálló az a megfogalmazás sem, hogy leszállásra kényszerítették volna a repülőt, bár a hírt közlő külföldi hírügynökségek (a BBC és a Reuters is) egyértelműen így fogalmaztak. Incidens pedig biztos történt (lásd erről keretes írásunkat).

Az [origo] szerette volna megtudni, hogy ha a HM több hasonló esetet nyilvánosságra hozott, akkor ezt most miért hallgatták el, miért hagyták, hogy a külföldi hírügynökségek is csak félinformációkra alapozva találgassanak. Bocskai erre többször is csak annyit mondott: a felmerült kérdésekre válaszoltak. Kijelentését ugyanakkor árnyalja, hogy az [origo] kedden 16 óra után megkereste a HM-et az eset részleteire vonatkozó kérdésével, a tárca pedig előbb írásban is szerette volna megkapni kérdéseinket, majd több órán át nem válaszolt. Írásos megkeresésünkben még azt is fel kellett tüntetnünk, hogy hol olvastuk a hírt. Végül négy órával később, közleményben reagált a tárca.

A civil gép négy magyar katonát vitt Afganisztánba, akik arra a ceremóniára igyekeztek, amelyen azt ünnepelték, hogy október 1-jétől magyarok veszik át a kabuli nemzetközi repülőtér irányítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről