Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hiba volt Gyurcsány leváltását követelni Gusztos szerint

Vágólapra másolva!
Bírálta pártját Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő, aki szerint az SZDSZ politikájában külső és belső korrekcióra is szükség van. A politikus arról is beszélt, hogy taktikai hiba volt kijelenteni, hogy az SZDSZ csak a szakértői kormányról hajlandó tárgyalni, ráadásul a pártban vitákat váltott ki az is, hogy a kormányfő leváltását erőltették. Ugyanakkor szerinte tartalmi kérdésekben egység van a párton belül, a kialakult nézetkülönbségeket pedig feloldhatja a jövő héten összeülő új országos tanács.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ-en belül kialakult vitákról beszélt Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A politikus szerint nézetkülönbség van a párton belül abban a kérdésben, hogy vajon helyes volt-e a kormányfő személyének kérdését ennyire élére állítani. Mint mondta, az SZDSZ egyik fele azt gondolja, hogy ez nem volt helyes, mivel - bár sokan gondolják, hogy váltásra lenne szükség - ezt a szocialisták belügyének tartják.

"Az SZDSZ vezetése előreszaladt egy picikét, és túlment azon a ponton, amiben még masszív egyetértés van a liberális párton belül" - mondta Gusztos. Hozzátette, hogy ezt a helyzetet komoly belső vitával kell feloldani, amire lesz lehetőség, mert a jövő héten megalakul és összeül az új országos tanács.

Gusztos arról is beszélt, hogy "talán a szakértői kormány gondolata melletti ilyen végleges lecövekelés volt taktikai jellegű hiba". Elismerte ugyanakkor, hogy maga is létező lehetőségnek tartja a szakértői kormányt, viszont hiba volt kijelenteni, hogy csak erről hajlandóak tárgyalni, hiszen ez beszorította mind a szocialista párt vezetését, mind a Szabad Demokraták Szövetségét egy olyan helyzetbe, amiből nehéz kijönni.

A szabad demokrata ügyvivő abban látja a kiutat, hogy az SZDSZ vezetésében, parlamenti frakciójában és az újonnan megalakuló országos tanácsban "megtalálhatóak azok a pontok, amikben egyetértés van". Ezek tartalmi kérdések, és ezt az egységet kell most, a következő hetekben megteremteni a liberális párton belül - tette hozzá.

Az újonnan felálló országos tanáccsal kapcsolatban elmondta, információi szerint kiegyensúlyozott volt a tisztújítás, és a testületben a jelenlegi pártelnök támogatói vannak többségben. Megjegyezte viszont, hogy katasztrofális lenne, ha a "Fodor-Kóka megosztottság mentén, ebben a logikában lenne képes dolgozni ez a testület".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről