Nem kellett az IRM-nek a túl drága nyomkövető

Vágólapra másolva!
Két hónapja vizsgálja az igazságügyi minisztérium a személyi nyomkövetők használatának lehetőségét - mondta Draskovics Tibor igazságügyi miniszter. A tárcavezető szerint "meglehetősen" drága ajánlatokat kaptak korábban a rendszer működtetésére.
Vágólapra másolva!

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban két hónapja vizsgálják a szakértők, milyen nemzetközi tapasztalatok vannak a személyi nyomkövetők alkalmazására, milyen megoldások léteznek és milyen jogi biztosítékok mellett lehetne bevezetni ezek használatát - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

Csütörtökön a Fővárosi Bíróság úgy döntött, házi őrizetbe helyezi az alvilágban "fekete seregként" számon tartott bűnözői csoport feltételezett vezetőjét, mert lejárt az előzetes letartóztatásban tölthető három éve. A bíróság a törvényben meghatározott személyi nyomkövető viselését rendelte volna el a férfi számára, de a rendőrség azt közölte a bírósággal, hogy erre nincs lehetőség.

"Ma ez nincs, én szeretném, hogy legyen" - mondta Draskovics, aki hozzátette: az eszközt hatékonyan lehetne alkalmazni a büntetőeljárás alatt, illetve a szabadságvesztés helyettesítésére. A miniszter szerint a nyomkövető úgy korlátozza a szabadságot, hogy kevesebb hátránnyal jár, mint a börtönbüntetés, hiszen nem szakadnak meg a családi kapcsolatok. "Adott esetben még dolgozhat is az elkövető, pénzt tud keresni, gondoskodni tud a családjáról" - mondta Draskovics.

Draskovics szerint az eszköz alkalmazása olcsóbb is lenne. A miniszter hozzátette: az adófizetőknek ma körülbelül 8500 forintjába kerül egy elítélt egy napja a büntetés-végrehajtási intézetben, miközben 15 ezren vannak a magyar börtönökben.

"Tudni kell, hogy nincs nemzetközileg általánosan elfogadott, széles körben használt, bevált eszköz. Kísérleti megoldások vannak, különböző országokban. A magyar jog részben megengedi, részben pedig üresen hagyta ennek a szabályozását" - mondta a miniszter. Látszólag egy karperecről van szó, valójában azonban ez "egy bonyolult távközlési és informatikai rendszer" - fogalmazott. Draskovics szerint beszereztek ugyan néhány "minta karperecet", "de hát ezt leginkább nézegetni lehet, a rendszer mögötte az sosem épült ki".

"Különböző vállalkozók tettek meglehetősen nagy összegre szóló ajánlatokat, hogy egy ilyen rendszert létrehoznának, éppen a nagy összeg miatt ez akkor lekerült a napirendről. Most a technológia sokkal-sokkal olcsóbb, és sokkal kevesebb pénzért többet tud, ezért vetettem elő az ügyet" - mondta a miniszter.

Draskovics közölte, "hogyha úgy látjuk, hogy ez ésszerűen működtethető, akkor az erre vonatkozó javaslatot az Országgyűlés elé terjesztjük".