Szabálytalan utalásokat talált a 4-es metrónál az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Továbbra is szükség lenne új közpénzügyi szabályozásra az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád szerint, mivel a kormány tavalyi zárszámadásának átláthatósága még mindig nem megfelelő. A legfrissebb jelentés szerint az államháztartási hiány csökkent ugyan, de - megszorítások mellett - azért, mert kevesebb a befektetés. A számvevőszék a metróberuházás elszámolását és az ÁPV Rt. vagyonának átadását kifogásolta, az adóbevételek tervezését viszont dicsérte.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, Kovács Árpád szerint a kormány tavalyi zárszámadásról szóló beszámolója pénzügy- és költségvetés-technikai szempontból korrekt, egészében megbízható, azonban a dokumentum is bizonyítja, hogy változatlanul indokolt a közpénzügyi szabályozás megújítása. Bár a zárszámadás tartalmilag tényszerű, az átláthatóságával, döntés-előkészítő jellegével kapcsolatban évek óta visszatérő, tipikus hiányosságok vannak - tette hozzá az ÁSZ vezetője.

Az elnök szerint az előirányzottnál mérsékeltebb - a GDP 6,9 százaléka helyett 5,4 százalékos - hiány kialakulásában szerepet játszottak a takarékossági, ésszerűsítő intézkedések is, de alacsonyabbak lettek a központi kamatkiadások, és visszaesett a beruházási tevékenység is. Emiatt a GDP bővülése lassult, és az uniós hozzájárulások mérsékelt igénybevétele miatt csökkentek az államháztartás kiadásai - tette hozzá Kovács.

Bár a költségvetésben megjelenő uniós források elmaradtak az eredetileg tervezettől, az Európai Uniótól érkező források - 455 milliárd forint - összességében jóval meghaladta a magyarországi befizetést, amely 189,5 milliárd forintot tett ki.

Az ÁSZ jelentése szerint a központi költségvetés 2007. évi törvényben rögzített bevételi főösszege 6.669,5 milliárd forint volt, a kiadási főösszegét a parlament 8.326 milliárd forintban határozta meg. A hiány így eredetileg 1.656,5 milliárd forint lett volna, azonban a végül 1.398,1 milliárd forint volt a deficit. A költségvetés bevételeinek közel háromnegyedét az APEH és a vámhatóság által beszedett adónemek adták.

Az adóbevételek terén az ÁSZ szerint megalapozottabb volt a tervezés, mint a korábbi években. A számvevőszék szerint ugyanakkor az egyik legnagyobb gond az adóhatóság kintlévőségeinek magas összege.

A társadalombiztosítás - évek óta először - többlettel zárta az elmúlt évet, ez azonban a kormány racionalizáló intézkedései mellett annak köszönhető, hogy a tb bevételeit a központi költségvetés kiegészítette. Az ÁSZ elnöke szerint ugyanakkor ennek az volt az ára, hogy a szolgáltatások színvonala visszaesett, és a lakossági terhek nőttek, ezért elkerülhetetlen "reformértékű strukturális változtatásokba" fogni ezen területen.

Kovács Árpád és számvevőszék munkatársai hétfői tájékoztatójukon kritizálták a metróberuházást, valamint az Állami Privatizációs Vagyonkezelő Rt. tevékenységének lezárását. Az ÁSZ elnöke szerint a metróberuházásban az eredeti terveknek a fele sem valósult meg, ráadásul az elmúlt évben 54 olyan kifizetés történt, amelyeket utalvány nélkül indítottak el. Ezek együttes összege 2,3 milliárd forintot tett ki.

Az ÁPV Rt. tevékenységének lezárásával, az új nemzeti vagyonkezelő beindításával sem elégedett a számvevőszék, Kovács Árpád szerint mindezt nagyon "hézagosan" oldották meg, és nehezen áttekinthető az egyes állami vagyonelemek átadása.