Kicsit sípol, kicsit skandál a hivatásos tüntető

Vágólapra másolva!
Bár a rendőrök nagy erőkkel készültek a népszavazást kísérő tüntetésekre, igazán nem volt szükség a kordonokra. Maguk a tüntetők is úgy gondolták, hogy túl kevesen vannak. Egyedül egy Szabadság téri igazoltatás váltott ki hevesebb indulatokat.
Vágólapra másolva!

Bár a népszavazás napján nagyon készültek a rendőrök, a három bejelentett demonstráción semmi rendkívüli nem történt. Kordonnal védték a Kossuth és a Szabadság teret, felvonult a rohamsisakosoktól a közlekedésiekig mindenki, a helyszínen a már kint lévőkön kívül három busznyian vártak bevetésre.

A legrövidebbre Lanczner Ferdinánd tüntetése sikerült. Ő egyedül érkezett és egyedül is távozott a Gyurcsány Ferenc háza elé meghirdetett tüntetésről. Épp csak skandált és sípolt egy kicsit, majd távozott.

Tüntettek az Alkotmány utca torkolatánál és a Vértanúk terén is, ez utóbbi megmozdulás tartott a legtovább. A térre körülbelül 4-500 ember érkezett, ezt a tüntetők is nagyon keveselték, szerintük hiba volt több helyre is megmozdulást szervezni. Csalódottak voltak a népszavazási részvételi százalékok miatt is, "Birka nép, már délelőtt meg kellett volna lennie a 80 százaléknak" - dühöngtek többen az [origo] tudósítójának.

A felszólalók közül Toroczkai László, a kormányellenes tüntetések egyik fő szervezője aratta a legnagyobb sikert. Nagyon várták Budaházy György főtüntetőt is, többször el is terjedt a hír, hogy mindjárt érkezik egy többezer fős csapattal, de végül nem érkezett meg a csapat.


Durvább kiabálások egyedül a Nádor utcánál voltak, miután híre ment, hogy egy Szabadság téri presszóban igazoltatnak a rendőrök. A kisebb tömeget a gyülekező rohamsisakosok próbálták visszakergetni a Vértanúk terére, de ők inkább Toroczkai László szavára tértek vissza a demonstráció eredeti helyszínére.