Vágólapra másolva!
A kiszivárgott őszödi beszéd hatására kezdtek gyülekezni a tüntetők 2006. szeptember 17-én a Parlament előtt. Másnap megostromolták a Magyar Televízió székházát, a rendőrök nem bírták visszaszorítani őket, a tiltakozók betörtek az épületbe, autókat gyújtottak fel. Ezután még napokig tartottak az éjszakai utcai harcok, majd a tiltakozók bázisa a Kossuth tér lett. Október 23-án ismét kiújultak a zavargások. Idézze fel a rendszerváltás utáni évek legsúlyosabb politikai válságának eseményeit, olvassa el ebben a rendkívüli időszaban született cikkeinket!
Vágólapra másolva!

Szeptember 17. - nyilvánosságra került az őszödi beszéd

Gyurcsány: "Végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet"
"Hazudtunk reggel, éjjel meg este" - mondta Gyurcsány Ferenc az előző másfél év kormányzásáról májusban, az MSZP frakció alakuló ülésén. A vasárnap délután több médiumhoz - köztük elsőként az [origo]-hoz is - eljutott hangfelvételen a meglehetősen trágár hangot megütő miniszterelnök világossá teszi: szándékosan nem számoltak be a választási kampányban arról, hogy milyen megszorításokat terveznek. Gyurcsány először azzal magyarázta beszédét, hogy van, amikor az embert elkapja a hév, később kijelentette: nem bánja, hogy kikerült a felvétel, a magyar politika katartikus ponthoz érkezett.

Kormányellenes tüntetés a Parlamentnél
Vasárnap este több ezren követelték Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását, hétfő reggelre körülbelül száz tüntető maradt a Parlament előtt. A nemzeti színű zászlókkal, gyertyákkal gyülekező tömeg azt követően vonult a Kossuth térre, hogy kiszivárgott a kormányfő balatonöszödi frakcióülésen elmondott beszéde, amelyben Gyurcsány Ferenc világossá teszi: szándékosan nem számoltak be a választási kampányban a tervezett megszorító intézkedésekről.

Szeptember 18. - az MTV ostroma

Csak romok maradtak az MTV előtt
Kormányellenes tüntetők ostromolták meg hétfőn éjjel a Magyar Televízió székházát. A rendőrök nem bírták visszaszorítani őket, a tiltakozók betörtek az épületbe, autókat gyújtottak fel, és lángra lobbant a székház is. Körülbelül 150-en megsérültek, köztük sok rendőr.

Gyurcsány: Ez nem forradalom
Gyurcsány Ferenc kedden hosszasan értékelte az elmúlt napok eseményeit. Azt mondta, ami most történt az "nem forradalom, nem 1956, ez megcsalása nagyszerű nemzeti történelmünknek". Mivel szerinte a koalíció támogatja, ezért most biztosabb benne, mint valaha, hogy folytatni akarja eddigi politikáját, ami arról szól: csináljanak egy jobb Magyarországot.

Csak 3 percig gondolt lemondásra Gyurcsány
Megfordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fejében a hétfői zavargások láttán, hogy lemond. Gyurcsány erről az MTV-nek adott keddi nyilakozatában beszélt. A kormányfő szerint olyan helyzet alakult ki az országban, amikor midneki tisztázhatja pozícióit. Megerősítette ugyanakkor, hogy a kormány nem vonja vissza megszorító csomagját.

Belakják a Kossuth teret a tüntetők
Egyre jobban berendezkedik a Kossuth téren a Gyurcsány-kormány ellen tüntető több ezer fős tömeg - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A szervezettség egyre profibb, a térre kilátogatókat szendvics és gulyásleves várja. A tömeg egyre nagyobb, fogy a sör, a perec, de a magyar zenészeket úgy kell vadászni.

Hamar elszakadt a cérna a keddi csatákban
Lovasrohamok, több ezer rendbontó, türelmüket elvesztő rendőrök - nagyjából ez jellemezte a kedd éjszakai összetűzéseket, melyek során legkevesebb 60 ember megsérült. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítói szerint a Rákóczi úti csatában a rendőrök némelyike is követ ragadott, igaz, a tüntetőket sem kellett félteni: üvegzáporral válaszoltak.

Eszkalálódástól tart a miniszter
A Fidesz megtartja nagygyűlését, hiába kérték tőle az ellenkezőjét kormánypárti vezetők. Szerdán Gyurcsány is, Orbán is felkereste Sólyom László köztársasági elnököt. A Combino-villamosokat szerda este kivonják a forgalomból. A Kossuth téri tüntetők bizottsága "negyedik köztársaságot" alapítana. Egy német tudósító szerint ugyanakkor unalmas a tüntetés.

Megint megtelt a Kossuth tér
A Kossuth tér este nyolc órára megtelt, az [origo] által megkérdezett tüntetők békés éjszakát jósolnak. Orbán Viktor szerint a Gyurcsány-kormánynak bíróságon kell felelnie hazugságaiért. Elhalasztotta a szombatra tervezett nagygyűlését a Fidesz. Csütörtökön a bíróság meghozta az első végzéseket a hétfő éjszakai rendbontókkal szemben.

Revansot vettek az ostromért a rendőrök
Komoly túlerőben hajtották a rendőrök a kormányellenes tiltakozókat az Oktogonnál és környékén. Bevetettek könnygázt is. Egy vérző fejű sérültért mentő érkezett. Ez már a harmadik olyan éjszaka volt, amikor erőszakba torkollott a hazudozást beismerő Gyurcsány Ferenc lemondását követelő tiltakozássorozat. A Kossuth téren ugyanakkor békés tüntetés zajlott, és éjjel egy óra körül már csak pár százan demonstráltak. Cikkünk első oldalán a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka zajlott összetűzésről olvashat összefoglalót, a második oldalon pedig megtekintheti, hogyan követték egymást az események percről percre.

Zsíros kenyérrel zárták a nagy szombati tüntetést
Hajnali kettő körül vége lett a szónoklatoknak, a tüntetők zsíros kenyeret majszolva zárták a napot. A Madách térnél több embert állítottak elő a rendőrök. Orbán Viktor nem ment el a tüntetésre, felszólalt viszont Schmitt Pál Fidesz-alelnök. Budaházy állítólag ismét szónokolt, de a rendőrök megint nem kapták el. Egy transzvesztita táncra hívta a miniszterelnököt. Komolyabb rendbontás nem volt, pedig Demszky Gábor előre szólt.

Minden nap nagygyűlést tart a Fidesz
Nem akar előre hozott választást a Fidesz, de ahhoz ragaszkodik, hogy a miniszterelnök távozzon, és szakértőkből álló kormány irányítsa az országot - jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke Kossuth téri beszédében közölte: felelősségre fogják vonni azokat, akik az országot válságba sodorták, azt azonban nem részletezte, hogy ezt miként tennék. A Fidesz szombattól minden nap délután 5 és 6 óra között gyűlést tart a Parlament előtt.

A Fidesz nem áll szóba Gyurcsánnyal
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője beszélt vasárnap a Kossuth téren. Azt mondta, mivel Gyurcsány Ferenc pénteken a parlamentben nem kért bocsánatot, a Fidesz ezt követően még a minimális politikai kapcsolatot sem fogja fenntartani vele. A politikus itt reagált elsőként az újabb kiszivárogtatott MSZP-s hangfelvételre. Szerinte Lamperth Mónika szavai ellent mondanak a miniszterelnök korábbi ígéretének, így újabb hazugságra derült fény.

2006. október 23. - kiújultak az utcai harcok

Ünneplés helyett utcai harcok Budapesten
Kormányellenes tiltakozók épületeket rongáltak meg, kövekkel dobálóztak, autókat borogattak, miközben rendőrök gumilövedékekkel, könnygáz gránátokkal lövöldöztek és randalírozókat - vagy azokat, akiket annak véltek - vertek az utcán - röviden ez történt az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján Budapesten.