Kihúzná a vizitdíj méregfogát az MSZP

Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy annyi vita, kormánypárti magyarázkodás és népszerűségvesztés után mégsem kell majd vizitdíjat fizetni, mert a megalakuló pénztárak magukra vállalják azt. Az [origo] által megkérdezett szocialisták szerint mégsem volt hiábavaló küzdelmük, szerintük a vizitdíj megtette hatását, ahogy egyikük fogalmazott: "kezdünk felnőni".
Vágólapra másolva!

Papíron megmarad a vizitdíj és a kórházi napidíj rendszere, de a megalakuló pénztárak felhatalmazást kapnak arra, hogy átvállalják a terhet a betegektől. Ennek egyetlen feltétele, hogy az ügyfél részt vegyen a szűrővizsgálatokon - írta a Népszabadság a koalíciós pártok szerda esti megállapodására hivatkozva. Az [origo]-nak nyilatkozó MSZP-s képviselők szerint megvan az esély arra, hogy a pénztárakkal szerződők többsége ne fizessen a jövőben.

Átmenetileg szükség volt rá

Pedig rengeteg konfliktust vállaltak emiatt az elmúlt bő egy évben az MSZP és az SZDSZ politikusai, és elképzelhető, hogy több-kevesebb szerepe a vizitdíjnak is van a kormánypártok népszerűségvesztésében. Másrészről számos pozitív változást remélt, majd magyarázott a koalíció a vizitdíjjal. Remélték, hogy egyéni felelősségvállalásra nevel, s hozadékának tartották, hogy egyes felmérések szerint csökkent az utóbbi időben emiatt a hálapénz.

Lendvai Ildikó frakcióvezető szerint ezután is megmarad az egyéni felelősségvállalás, csak áttolódik a vizitdíj-fizetésről arra, hogy eljárjunk a pénztárunk által szervezett prevenciós programokra. A politikus szerint a beszedett 300 forintoknak köszönhetően jelentősen megnőtt a háziorvosok, a kórházak és az egészségügy bevétele, s ez a pénz továbbra is megy majd a rendszerbe, csak - ha átvállalják ezt a pénztárak - már nem a betegek fizetik majd ki. "Megérte a sok vita, el kellett indulni ezen az úton. A vizitdíj bevezetése nélkül nem jutottunk volna ide" - fogalmazott Lendvai az [origo]-nak.

"Jobb ez a javaslat mint az eredeti, de sokkal rosszabb, mint az enyém volt" - reagált Tóth Károly képviselő, aki teljesen meg akarta szüntetni a vizitdíjat. Szerinte az, hogy a pénztárak átvállalják a fizetést, nem jelenti az egyéni felelősség alóli kibújást, hiszen ezért cserébe részt kell vennünk szűrővizsgálatokon. Bár Tóth még saját frakciójával is szembement, amikor megsemmisítette volna pár hete a 300 forintos díjat, mégis úgy nyilatkozott: "Átmenetileg szükség volt erre."

Hasonlóképpen vélekedett képviselőtársa, Kékesi Tibor is, aki szerint a "rossz döntés is jobb a nem döntésnél". Szerinte a pazarlás olyan mértékű volt, hogy lépni kellett. Pazarlás alatt a politikus egyaránt értette a fölösleges orvoshoz járást csakúgy, mint néhány intézmény nem megfelelő gazdálkodását. Kékesi úgy véli, a vizitdíj első lépésben megtette hatását, hiszen általa "kezdünk felnőni végre".

Már a banánért se fizetünk csúszópénzt

Vojnik Mária egykori egészségügyi államtitkár - ahogy ő fogalmazott - "annak drukkol", hogy a pénztárak versenyezzenek szolgáltatásban a betegekért, kínáljanak különböző egészségmegőrző programokat az embereknek cserébe azért, hogy ne kelljen kifizetniük orvoslátogatásonként a 300-300 forintot. Így a megkérdezett képviselők szerint minél több embert csábíthatnak majd magukhoz. Tóth még azt a kifejezést is használta, hogy "akciókat" is csinálhatnak majd a pénztárak. "Nem azért viszi le az élelmiszerek árát a Tesco, mert azt a törvény megengedi számára, hanem, hogy odamenjenek az emberek" - hozott példát is, hogy értsük, miről beszél.

A népszerűségvesztést ugyanakkor egyikük sem írta a vizitdíj számlájára. Tóth szerint inkább "a sokszor előre beszélő, és olykor hülyeségeket beszélő kollégái ennek az oka". De a többiek sem láttak kérdésünkre komolyabb összefüggést a népszerűségvesztés és vizitdíj-vita között. Abban is egységesen nyilatkoztak, hogy a hálapénz lassú, de biztosan megindult visszaszorulása a vizitdíjnak is köszönhető. Egybehangzóan állították azt is, hogy szerintük nem fordul visszájára a folyamat.

Forrás: [origo]

A volt egészségügyi államtitkár abszurdumnak tartotta, hogy ezután majd a szűrővizsgálatok alkalmával adjanak borítékot a betegek orvosaiknak. Az egykori matematikatanár Tóth pedig ismét csak az élelmiszeráras példát hozott fel arra, hogy a hálapénz szerinte egy letűnt kor maradványa, ami felett eljárt az idő. "Régen bevett dolog volt, hogy a banánért csúszópénzt fizettünk, még kabarétréfa is szólt róla. Kérdezem én: ki az aki ma fizet pluszban a banánért?"