Egyértelmű a rendőri túlerő

Vágólapra másolva!
Az Andrássy úthoz vonult és összecsapott a rendőrökkel az a tömeg, amely korábban a Szabadság téren demonstrált. A rendőrség könnygázt vetett be a molotov-koktélt dobáló tüntetők ellen. A zavargáson hamar úrrá lett a látványos rendőri túlerő. A rendőrségi akciók folytatódtak, a Nyugati térnél többszáz rendőr sorakozott fel, a villamosokat leállították. Az Országos Mentőszolgálat információi szerint eddig öt sérültet láttak el, őket könnyebb sérülésekkel vitték kórházba.
Vágólapra másolva!

Összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel a Nagymező utcánál, hétfő este háromnegyed nyolc körül. A rendőrök könnygázgránátot vetettek be a demonstrálók ellen, akik viszont molotov koktélt dobtak az ott lévő vízágyúra - jelentették az MTI helyszíni. A tüntetők ezt megelőzően "Mocskos zsidók, Gyurcsány takarodj és Fegyverbe!" szavakat skandálva mintegy kétezren vonultak a Szabadság térről az Operaház közelébe. Az Operaházban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott ünnepi beszédet hétfő este.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatók többsége arcát kendővel és sállal takarta el, miközben sörös üvegekkel dobálták útközben az autókat, illetve a házak falait. A tömeg hosszasan skandálta, hogy "Fegyverbe", miközben arra biztatták az őket ablakból néző embereket, hogy csatlakozzanak a menethez. A rendőrség által kilőtt könnygáz-gránátok hatására a tömeg feloszlott, annak ellenére, hogy a hangadók folyamatosan azt kiabálták: "ne szóródjatok szét!"

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint rendőrsorfal és egy vízágyú áll a Nyugati téri felüljáró előtt, a levegőben egy rendőrségi helikopter köröz, és sok a rendőr a mellékutcákban is. A környéken mindenütt érezni a könnygáz szagát. A tüntetők egy csoportját a rendőrök kiszorították a Nagymező utcából. Az Andrássy út és a Nyugati tér közti mellékutcákat és a Bajcsy-Zsilinszky út és a Lánchíd közzé eső területet teljesen lezárták.

Többszáz rendőr a Nyugatinál

A Nyugati téren többszáz rendőr sorakozott fel, a villamosmegállóban egy tüntetőt körbevettek és igazoltatták. A tüntetők száma 200-250 közé tehető, de a számukat azért is nehéz megbecsülni, mert sok a nézelődő is. A Nyugatinál nem jár a villamos, az autók még át tudnak szivárogni - jelentette tudósítónk. 21 óra előtt a Nyugatihoz érkezett a vízágyú, amelyet később visszairányítottak a Bajcsy-Zsilinszky út felé. A Nyugati környékén egyre kevesebben vannak, a tömeg kisebb csoportokra oszlott.

Amikor a rendőri csapatok elkezdtek visszavonulni, nagyjából 50-100 fő utánuk ment, kiáltozva heccelték, majd dobozokkal megdobálták a távozó rendőröket. Ezért ismét felállt a sorfal, amely így egy ideig ismét farkasszemet nézett a tüntetőkkel. Két-három személyt igazoltattak a tér egyes pontjain. Majd több rendbontó lement a tér alatti metrómegállóba, ahol szemeteseket borogattak fel, ketten-hárman ordítozva biztatták a többieket, csatlakozzanak hozzájuk, szálljanak szembe a rendőrökkel. Erre több tucatnyi rendőrt vezényeltek az aluljáróba, akik szabályosan kiszorították a felszínről odasereglő többi tüntetőt, és egy rövid ideig senkit nem engedtek le a kiürített aluljáróba. A rendőröket csapatszállító teherjárművekkel és busszokkal a Nyugati téri felüljáró alól szállították el este 10 óra körül.

Forrás: MTI


Sebesült tüntető a Nagymező utcánál

A tüntetők egy kisebb, körülbelül 70 fős csoportja a Bajcsy Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél gyűlt össze, ahol útjelző táblákat vonszoltak az útra, és több aztót visszafordítottak. Nem sokkal később rendőrök érkeztek a helyszínre, akik közzé molotov-koktélt dobtak a tüntetők. Tudósítónk szerint néhány rendőr nadrágja meggyulladt, de hamar elaludt.

A rendőrök a Deák tér, Károly körút irányába szorították a folyamatosan kiabáló csoportot, amely este negyed tíz körül szétszéledt, így a rendőrök is visszahúzódtak. Egy csapat rendőr a Bajcsí Zsilinszky úton, a járdán, leeresztett pajzzsal sétál a Nyugati tér felől az Andrássy út felé. Munkatársunk szerint a rendőrök jókedvűek, viccelődve fogadták az újságírók kérdéseit.

Tudósítóink szerint a parlement környékén is egyértelmű a rendőri túlerő. Egy tüntető azzal viccelődött, hogy "a nagy visszovonulásként" emlegette a feloszlatott zavargást. Az [origo] munkatársának a lézengő fiatalok azt mondták, a céljuk a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontása, de tudósítónk szerint annak környékén is nagy a rendőri készültség. Munkatársunk találkozott egy fotóssal, akinek vérzett az orra, mert elmondása szerint a tüntetők megütötték.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársa arról tájékoztatta az MTI-t, eddig öt sérültet láttak el, őket könnyebb sérülésekkel az Uzsoki, a Péterfy Sándor Utcai Kórházba és az Állami Egészségügyi Központba szállították.

Forrás: MTI


Elfogták Toroczkai Lászlót

Megerősítette Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökének elfogását hétfőn késő este az MTI-nek Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Korábban az ATV és a Hír TV adott tudósítást arról, hogy Toroczkait elfogták és bilincsbe verték. Arról korábban nem tudott a szóvivő információt adni, mi lesz a következménye annak, hogy a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György felszólalt a Szabadság téren.

"Fegyverbe!"

A korábbi, Szabadság téri demonstráción felszólalt a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy Görgy, és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke is. Mindketten arra szólították fel a tömeget, hogy vonuljon az Operához.

"Miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra" - mondta Budaházy, akit a szovjet emlékmű megrongálásával és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítanak. Az Erzsébet híd 2002-es lezárásakor ismertté vált eltakaró férfi azt mondta: "köpök rá, hogy lakhelyelhagyási tilalom alatt vagyok, gondolkodjátok el, miért vagyok itt, miért kockáztatok. Nektek is cselekednetek kell".

Toroczkai László azt mondta: "a hatalom kijárási tilalmat rendelt el, sokan félnek kijönni az utcára, de hitre, hűségre és bátorságra van most szükség". Szerinte a forradalom és a szabadságharc 1956 óta a mai napig tart és az 51 évvel ezelőtti esemény megcsúfolása lenne, ha az emberek békésen hazamennének.

A tüntetők Toroczkai vezetésével indultak az Operaház felé. Toroczkai közben bejelentette, hogy ő nem kapott semmiféle hivatalos értesítést a rendőrségtől, hogy vonulásukat betiltották volna. A rendőrség szerint azonban attól, hogy Toroczkai nem vette át a tiltó hatrozatot, még nem tüntethetnek a lezárt területen.

Az Operában este nyolckor kezdődött az állami díszelőadás, amelyen beszédet mond a miniszterelnök is. Az ünnepség miatt a környéket szinte teljesen lezárták. A rendőrség azt közölte, hogy a tömegoszlatás miatt a Bajcsy Zsilinszky út, Károly körút, Dob utca, Erzsébet körút, Oktogon, Teréz körút és Podmaniczky utca által határolt körzetet mindenki kerülje el.