Őrizetbe vették a fenyegetőző Malév-utast

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették azt az albán férfit, aki a ferihegyi repülőtéren csütörtök délután bombarobbantással fenyegetőzött. A férfi miatt másfél órás késéssel szállt fel két Malév-gép.
Vágólapra másolva!

Kora este őrizetbe vette a rendőrség azt az albán férfit, aki a ferihegyi repülőtéren csütörtök délután bombarobbantással fenyegetőzött - közölte az Autópálya-rendőrség szóvivője az MTI-vel. A repülőtéri biztonsági szolgálat közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt indított eljárást a férfi ellen - tette hozzá Gálik Viktória.

Az albán állampolgárságú férfi a Tiranába induló, 430-as számú repülőgép helyett tévedésből a Budapest és Kijev között közlekedő, 110-es járatszámú gépre szállt fel, s miután kiderült a tévedése, robbantással fenyegetőzött.

Az utasok, illetve a légi közlekedés biztonsága érdekében a Malév az érintett járatokat kiürítette - közölte Németh Krisztina, a cég szóvivője az MTI-nek, hozzátéve, hogy a repülőgépeket a biztonsági szakemberek már átvizsgálták. A gépek másfél órás késéssel szálltak fel.

A Malév szóvivője a távirati irodának arra a kérdésére, hogyan lehetséges az, hogy a másik járatra felszálló utast a légitársaság munkatársai közül senki sem figyelmeztette a tévedésére, azt válaszolta: az utas "minden figyelmeztetés ellenére", erőszakkal ment át a kapun a kijevi járat irányába, ahonnan végül elvezették.

A Rendészeti Biztonsági Szolgálat szóvivője, Gálik Viktória az [origo]-nak azt mondta, amikor a férfi kijelentette, hogy bomba fog robbanni, akkor nem volt egyértelmű, hogy ez arra a gépre vonatkozik-e, amelyikre eredetileg akart felszállni, vagy a kijevi járatra. Ezért mindkét gépet átvizsgálták. A férfit közveszéllyel való fenyegetés miatt őrizetbe vették, ügyében gyorsított eljárásban hoz döntést a bíróság.

Szollár Domonkos, a Budapest Airport szóvivője a távirati iroda megkeresésére a repülés előtt végrehajtandó biztonsági intézkedésekről szólva elmondta: az utasnak az úgynevezett check-in pultnál le kell adnia a poggyászát, melyet egy ötfázisú röntgenberendezés vizsgál meg. Ezt követően a csomag egy szalagon keresztül jut be a repülőgép rakodóterébe.

Ha a csomagban bármilyen robbanóanyag vagy gyanús szer található, azt a berendezés automatikusan kiszűri, s ilyenkor az ellenőrök a csomagot kinyittatják, és alaposabb vizsgálatot kezdeményeznek - fűzte hozzá. A repülőgép fedélzetére felvihető kézipoggyászt, amely nem lehet nagyobb 20-szor 30-szor 50 centiméteres méretűnél, szintén egy röntgengép világítja át, az utasnak pedig egy mágneskapun kell áthaladnia, amely bármilyen fémtárgyat, robbanóanyagot kiszűr. A szóvivő emlékeztetett a tranzitterületen csak akkor ellenőriznek, ha valaki tengerentúlra utazik.