Elővették Molnár Lajos régi kórház-ötletét

Vágólapra másolva!
Annak a mamutkórháznak az ötletét vette elő a fővárosi önkormányzat, amelyet évekkel ezelőtt még Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter dolgozott ki. A tervek szerint a Nagyvárad téren felhúzott komplexumba költözhetne a Szent László, a Szent István, a Merényi és a Heim Pál kórház, valamint a SOTE egy része. Arról, hogy a terv megvalósul-e, októberben születhet döntés.
Vágólapra másolva!

Négy budapesti kórház összevonásával egy új mamutkórház felépítését tervezi a főváros - mondta az [origo]-nak Horváth Csaba, az egészségügyért felelős MSZP-s főpolgármester-helyettes. A tervek szerint a Heim Pál Gyermekkórház, a Merényi Kórház, a Szent László, valamint a Szent István Kórház költözne a Nagyvárad téren 2009-re felépülő komplexumba.

A terveket évekkel ezelőtt Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter vetette papírra, amikor még az István kórház igazgatója volt - mondta Szolnoki Andrea, a főváros egészségügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke, aki szerint a főváros mindig pártolta a koncepciót. Ennek lényege: mind a négy kórház jelentős felújításra szorul, amely csak a Heim Pál Kórház esetén 16 milliárdot tenni ki. Ennél pedig jóval olcsóbb lenne, ha a kórházak egy új intézménybe költöznének. Ez a tervek szerint 30-40 milliárd forintba kerülne.

Horváth Csaba szerint mivel a Semmelweis Egyetem (SOTE) a közelben van, femerült az is, hogy a klinika egy része is az épületben kapna helyet. Arról, hogy a koncepció megvalósul-e, októberben születhet döntés, addig még hatástanulmányok készülnek. A döntéshez a főváros mellett szükség van a Pénzügyminisztérium és a SOTE-t fenntartó oktatási tárca jóváhagyására is.