Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagyon drágák lehetnek a digitális táblák

Vágólapra másolva!
Az iskolai tantermek felébe digitális táblákat ígért a miniszterelnök hétfői beszédében. A Népszabadság szerint akár az erre szánt 40 milliárdos összeg feléből is be lehetne szerezni a táblábat, amelyeknek ötlete Magyar Bálint volt minisztertől szátmazik.
Vágólapra másolva!

Negyvenmilliárd forintot szán a kormány digitális táblák beszerzésére a XXI. századi iskola program keretében, azonban a Népszabadság úgy tudja, ennek a fele, legfeljebb a háromnegyede is elegendő lenne az eszközök beszerzéséhez. A napilap szerint a kormányzat darabonként 1,2 millió forintos árral számol, miközben jelenleg 600 és 900 ezer forint között beszerezhetők az ilyen táblák.

A digitális táblákra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tett ígéretet hétfői parlamenti évértékelő beszédében: "vagy 30 ezer tantermet fel fogunk szerelni tábla és kréta helyett a kétoldalú virtuális kommunikációt lehetővé tevő, a világot kinyitó, úgynevezett digitális táblákkal" - mondta.

A Népszabadság szerint a digitális táblák beszerzésének ötlete Magyar Bálint volt oktatási minisztertől származik, de az előző kormányzati ciklusban nem volt pénz a beszerzésükre. Most azonban az európai uniós forrásokból 60 milliárd forintot szánnak az iskolák fejlesztésére, ennek kétharmadát, 40 milliárdot a táblákra. A jelenleg a piacon kapható és a 2005-ös HEFOP pályázatokban beszerzett eszközök árait figyelembe véve a Népszabadság úgy számol, legkevesebb 21, legfeljebb 31 milliárd forintból meg lehetne venni a táblákat.

A 2008/2009-es tanévre tervezett közbeszerzést a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága írja ki, a tervek szerint az iskolák innen rendelhetik meg a táblákat, amelyek árát az elnyert uniós forrásokból egyenlíthetik ki. A vételár a tartalmazza a pedagógusok képzését is, ami azonban nem indokolhatja a magasabb árat, hiszen Magyar Bálint szerint az eszközök használata nagyon egyszerű, azt 2-3 nap alatt meg lehet tanulni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről