A szmog ellen bicikliznek és sétálnak vasárnap

Vágólapra másolva!
Gyalogos és biciklis felvonulást szerveznek civil szervezetek vasárnapra a fővárosi városházához. A tüntetők a légszennyezés ellen kívánnak tiltakozni azzal is, hogy képeslapokat küldenek a város vezetőinek. A Levegő Munkacsoport szerint minden 17. haláleset összefügg a a szmoggal.
Vágólapra másolva!

A budapesti légszennyezettség csökkentéséért demonstrál vasárnap a Greenpeace, a Critical Mass, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub, a Zöld Fiatalok és a Városi Biciklizés Barátai Egyesület. A civil szervezetek azt szeretnék elérni, hogy ne lehessen rendszeresen, minden következémény nélkül átlépni az EU-s egészségügyi határértékeket.

A Levegő Munkacsoport honlapján ismertetett adatok szerint Magyarországon minden 17. haláleset összefüggésbe hozható a légszennyezéssel, aminek legfőbb okozója a nagyvárosi közlekedés. Az EU-s direktíva évente 35-ben határozza meg azoknak a napoknak a számát, amikor a levegőben szálló mikrorészecskék - ez a szennyezés felelős a legtöbb betegségért - meghaladhatja a határértéket, de a Levegő Munkacsoport adatai szerint Budapesten, a Baross téren ez elérheti az évi 142 napot is, miközben a nitrogén-oxidok koncentrációja is rendszeresen határérték fölött van.

A civil szervezetek tervei szerint a gyalogos tüntetők a Városház téren gyülekeznek, a kerékpárosok 14 órakor indulnak a Városligeti Műjégpályától. A Városház téren a két csoport egyesülve kerüli meg többször a Főpolgármesteri Hivatal tömbjét, majd a résztvevők képeslapokat írnak a város vezetőinek.

A kerékpárosok szervezetei eddigi akcióikkal az egyik legsikeresebb magyar civil kezdeményezéssé nőtték ki magukat, miután a Critical Mass felvonulásokon korábban több tízezren jelentek meg. A bicikliseknek sikerült elérniük azt is, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minsztérium költségvetési keretében mintegy egymilliárd forintot különítsenek el kerékpárutak építésére.