Áttörés nem várható az ostrom-jelentéstől

Vágólapra másolva!
Elsősorban a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét firtatja a Szabadság téri eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedéseket vizsgáló bizottság jelentése, jóllehet név szerint nem említi Gergényi Pétert - a Népszabadság szerint. Az MTV Híradó viszont úgy tudja, a jelentés csak a tényeket tartalmazza, a következtetéseket a miniszterelnöknek, a rendészeti miniszternek és az országos rendőr-főkapitánynak kell levonnia.
Vágólapra másolva!

Csak a beosztására utal, név szerint nem említi Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitányt és esetleges felelősségét a szeptember 18-i, Szabadság téri eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedéseket vizsgáló bizottság jelentése - írja a Népszabadság igazságügyi és rendőrségi forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy a jelentés elsősorban "Budapest rendőr-főkapitányának felelősségét firtatja", jóllehet "nem tartalmaz új, egetverő megállapításokat", és nem veti fel annyira súlyosan Gergényi felelősségét, mint azt sokan feltételezik.

Az MTV Híradó információi szerint ugyanakkor a jelentés csupán tárgyszerűen felsorolja, milyen parancsokat adtak a rendőri vezetők az ostromnál, valamint az október 23-ai demonstrációk feloszlatásánál. Személyi felelősöket nem nevez meg, noha következtetni lehet belőle arra, ki követett el hibákat. A következtetéseket a miniszterelnöknek, a rendészeti miniszternek és az országos rendőrfőkapitánynak kell levonnia.

Az iratból az is kiderül, hogy az MTV-ostrom idején nem állt rendelkezésre megfelelő létszámú és felszereltségű rendőri erő. A Népszabadságnak többen is azt mondták, hogy a jelentés nem utal arra, amit több sajtóorgánum is tudni vél, miszerint az MTV közelében 500, jól felszerelt kommandós állt volna készenlétben. A dokumentum ugyanakkor megállapítja, hogy a rendőrök hiányos és rossz minőségű felszereltsége a költségvetési okokból elhalasztott fejlesztésekkel magyarázható.

A jelentésről minden érintettnek véleményt kell írnia, és ezután kapja meg a rendészeti miniszter és a miniszterelnök. Gergényi Péternek 72 órán belül kell megtennie észrevételeit. A jelentést a szolgálati titkokat tartalmazó részek kivételével jövő hét elején hozzák nyilvánosságra. Szakértők szerint Gergényi pozíciója az utóbbi napokban biztosabb lett, ám nem zárható ki, hogy csapdába lépett, mivel nem engedték el közös megegyezéssel, ő pedig nem mondott le, így végül felelőssé tehető és eltávolítható lesz - írja a Népszabadság.