Petrétei elfogott levelét lobogtatja a Fidesz

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozott a Fidesz egy Petrétei József által írt levelet, amelyben azt kéri a miniszter: a bírák a titkos információgyűjtés engedélyezéséről lehetőség szerint azonnal döntsenek, ne használják ki a törvényben foglalt 72 órát. Az ellenzéki párt szerint ez alkotmánysértő, ezért a miniszter bizottsági meghallgatását kérik.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi és rendészeti miniszter soron kívüli meghallgatását kezdeményezi a Fidesz az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában - mondta Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője. A Fidesz szerint ugyanis alkotmányos aggályokat vet fel Petrétei Józsefnek a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez írt októberi levele.

Az újságíróknak kiosztott októberi keltezésű, Lomnici Zoltánnak címzett levélben az olvasható: "az állampolgárok nyugalmát a közelmúltban megzavaró és a törvényes rendet veszélyeztető események mielőbbi felderítése a nyomozó hatóság és az igazságszolgáltatás közös érdeke, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kérelmet előterjesztő, az eredményes nyomozás folytatáshoz szükséges engedélyt - amennyiben annak feltételei fennállnak - mielőbb megkaphassa".

A fideszes politikus szerint a miniszter levelével megsértette az alkotmányt, illetve a bírák függetlenségét, és "szinte államosítani szándékozik az igazságszolgáltatást", mert a levélben lényegében azt kéri az elmúlt hetek eseményeire hivatkozva, hogy a bírák a titkos adatszerzés és információgyűjtés engedélyezéséről lehetőség szerint azonnal hozzanak döntést, ne használják ki a törvényben foglalt 72 órát. Cser-Palkovics András szerint viszont a 72 óra egy olyan garanciális elem a törvényben, amely az emberek biztonságát szolgálja a titkosszolgálati eszközök használatával szemben.

A levélben Petrétei József emellett azt is kéri a Legfelsőbb Bíróság elnökétől, "hogy a megyei bíróságokon belül kialakíthatóvá váljon egy olyan munka és ügyeleti rend, amely a nyomozó hatóság, az ügyészség és a bíróság eredményes együttműködését szolgálja".

A Fidesz úgy látja, egy ilyen tartalmú levelet egy demokráciában nem írhat miniszter az igazságszolgáltatás vezetőjének. Cser-Palkovics szerint Petrétei a levélben "közvetlen, direkt és azonnali együttműködésre, sőt szinte alárendeltségre" szólítja fel a Legfelsőbb Bíróság elnökét és a bírói szerveket. Megjegyezte: amennyiben az igazságügyi miniszter elhibázottnak tart egy szabályozást, akkor a parlamentben kell kezdeményeznie a módosítást és nem leveleket irogatnia.

Mint elhangzott, a kezdeményezett soron kívüli bizottsági meghallgatáson a levél tartalmáról és a hatalmi ágak szétválasztásáról vallott nézeteiről kérdeznék a minisztert. A helyettes szóvivő szerint pártja minden parlamenti eszközzel meg kívánja védeni a bírói kar függetlenségét. Arról, hogyan került a levél a Fideszhez, annyit mondott a helyettes szóvivő, hogy egyszer csak a párt postaládájában "találta magát".

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a Fidesz a rendzavarók védelmében, a rendőrség után most a bíróságokat veszi célba. "Nincs ezzel semmi más célja, mint a bizonytalanság, a destabilizáció, a rend megzavarása" - mutatott rá. Mint mondta "ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz a demokrácia védelmének álarca mögé bújva azokat védi és támogatja, akik (...) a csendes többség, a békeszerető polgárok ellen akarnak fellépni, akár erőszakosan is" - fogalmazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!