Üldögél a tárca az új gyülekezési szabályokon

Vágólapra másolva!
Bár a Kormányszóvivői Iroda már azt is tudja, a gyülekezési törvény tervezett módosításával milyen új szabályok vonatkoznának a hangoskodásra, az illetékes igazságügyi tárca szerint még olyan kezdeti állapotban van a tervezet, hogy nem hozható nyilvánosságra. Jogvédők eközben attól tartanak, hogy a kormány ismét fű alatt készít elő egy fontos jogszabályt.
Vágólapra másolva!

A Kormányszóvivői Iroda szerdán közölte, hogy a kormány módosítani készül a gyülekezési törvényt. Az elképzelések véleményezésére három jogászt, Ádám Antal nyugalmazott alkotmánybírót, Bán Tamást, az Alkotmánybíróság korábbi elnöki főtanácsadóját és Tölgyessy Pétert, korábbi fideszes képviselőt kérte fel. Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca államtitkára az MTI-nek azt mondta, decemberben terjesztenék az Országgyűlés elé a módosításokat.

A törvénymódosítás szövege egyelőre nem szerepel az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján. Az [origo] érdeklődésére a tárcánál azt közölték, azért nem, mert jelenleg még csak előkészítés tart, így annak dokumentumai nem nyilvánosak. A tervezetet csak akkor ismerheti meg a közvélemény, ha az eljutott az államtitkári egyeztetés fázisába.

Ennek ellenére a Kormányszóvivői Iroda közleménye több részletet is tartalmazott. E szerint a spontán tüntetéseket a jövőben, pusztán a bejelentés elmulasztása miatt, nem oszlathatná fel a rendőrség, de például kampányidőszakban is be kellene jelenteni a gyűléseket. Este tíz és reggel hat között nem lehetne hangoskodni, hosszabb rendezvények esetében pedig a szervezőknek ötnaponta meg kellene ismételni a bejelentést.

A kormány állítása szerint sem szigorítani, sem enyhíteni nem kívánják a hatályos szabályozást, csupán az elmúlt évek tapasztalatai alapján pontosítanák a törvényt. Ugyanakkor a közleményben szerepel az is, egy helyszínre egy időbe csak akkor lehetne két demonstrációt engedélyezni, ha azok egymástól elválaszthatók, és a nemzeti ünnepekenn tartott állami rendezvények színhelyén megtiltanák a tüntetéseket.

Az [origo]-hoz hasonlóan szerette volna megismerni a módosítás részleteit a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is. A jogvédő szervezet múlt hét csütörtökön fordult a minisztériumhoz, hogy mint közérdekű adatot, adják ki nekik a jogszabálytervezetet. Földes Ádám, a TASZ programvezetője érdeklődésünkre elmondta, eddig még nem kaptak választ.

A TASZ attól tart, hogy a tervezetet nem fogják véleményeztetésre bocsátani, hanem a nyilvánosságtól elzárva készítik elő, majd a kormány közvetlenül terjeszti az Országgyűlés elé. A jogvédők szerint ez történt több egészségügyi törvény esetében is.

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény lehetővé teszi a véleményeztetés nélküli előkészítést, ha "a jogszabály különösen gyors elfogadásához kiemelkedő társadalmi érdek fűződik". A TASZ szerint azonban épp ahhoz fűződik kiemelkedő társadalmi érdek, hogy a gyülekezési törvényt módosító tervezetet minél szélesebb kör nyilváníthasson véleményt. Földes az [origo]-nak azt mondta, a kormánynak is érdeke lenne a nyilvánosság. A gyülekezési törvény ugyanis kétharmados jogszabály, vagyis az ellenzék egyetértése nélkül nem lehet módosítani.

A tervezet részletei egyelőre még azok előtt sem ismertek, akiket a kormányfő a véleményezésre felkért. Ádám Antal, a Pécsi Tudományegyetem professzora az [origo] érdeklődésére azt mondta, eddig nem látott semmilyen előterjesztést, a háromtagú bizottság jövő hét pénteken ül össze először. A professzor ennek ellenére "érdekes, izgalmas és időszerű problémának" nevezte a gyülekezési törvény módosítását.

Először október közepén - amikor már egy hónapja tüntettek a kormány lemondását követelők a Kossuth téren - Bene László országos rendőr-főkapitány vetette fel egy televíziós interjúban a módosítás szükségességét. Példaként épp azt említette, hogy szerinte időben korlátozni kellene a demonstrációkat.

Kovács Áron

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!