Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A gigantikus zászlórúd alatt is a hazugságot emlegették

Vágólapra másolva!
Felavatták Óbudán azt a hatalmas, 45 méteres zászlórudat, amelyet Makovecz Imre építész ötletére állítottak fel Tarlós István volt kerületi polgármester segítségével. Az avatási ünnepségen felszólalt Wittner Mária '56-os forradalmár is, aki szerint a szocialistákkal nem lehet együtt ünnepelni, mert különböznek az értékrendek.
Vágólapra másolva!

Felavatták és felszentelték péntek este a szentendrei HÉV Tímár utcai megállójánál a Makovecz Imre építész kezdeményezésére állított 45 méteres zászlórudat. Az [origo] tudósítójának közlése szerint az alkalomból több száz ember gyűlt össze, akik csak azért lehettek egy kicsit csalódottak, mert a 14-szer 4,5 méteres zászló már a rúdon lobogott, mikor az ünnepség megkezdődött.

"Olyan felemelő lett volna, ha most húzzák fel" - panaszkodott egy idős hölgy. Makovecz Imre kérésenek megfelelően az ünneplők lyukas zászlókkal és virágokkal érkeztek, amelyeket mécsesekkel együtt helyeztek a zászlórúd tövéhez.

Az avató ünnepségen felszólalt Wittner Mária, 1956-os forradalmár, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki arról beszélt, hogy míg társait halálra, addig őt életre ítélték, hogy emlékezzen a kivégzettekre.

Wittner saját élményei felelevenítésén túl aktuálpolitikai üzenetet is megfogalmazott. "Az nem lehet,. hogy a hazugság szennyes áradata elnyelje emléküket" - utalt ismét a kormányfő elhíresült balatonőszödi beszédére. Wittner szerint az ünnepben az a szomorú, hogy abból a "hazugsággyár működtetői is részt kérnek", vagyis a szocialisták is ünnepelni akarnak, de az értékrendek különbözősége miatt ez lehetetlen.

A zászlóavatón beszédet mondott Tarlós István volt óbudai polgármester is, aki szerint 1956-ban egy általa meg nem nevezett kommunista vezető azt mondta, "a demokrácia legszélesebb formája a diktatúra". Erre a tömegből többen azt kiabálták, "most is ez van". Ugyancsak aktuálpolitikai üzenetet fogalmazott meg Makovecz Imre. Az építész arról beszélt - utalva a kormány politikájára -, hogy "1956 szellemében ki kell mondani, elég volt". Ezt a tömeg hosszan ismételte.

A rendben zajló eseményt csak egy kisebb incidens zavarta meg, amikor egy arra járó HÉV ablakából valaki kiabálva Gyurcsány Ferencet éltette. Az ünnepség végén egy pap áldotta meg a zászlórudat, majd az egybegyűltek elénekelték a szózatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről