Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb ház lebontása ellen demonstrált az Óvás!

Vágólapra másolva!
Ismét házat bont az erzsébetvárosi önkormányzat. Az Óvás! Egyesület ezúttal a Dob utca 27. számú ház elé szervezett tüntetést. A 150 éves kétszintes épület helyére egy hatemeletes házat tervez a kerület. A civilek kijelentették, minden törvényes eszközzel megvédik a történelemi zsidő negyedet az indokolatlan bontásoktól.
Vágólapra másolva!

Az Óvás! Egyesület, amely már több esetben fellépett a budapesti zsidó negyed történelmi szövetének védelmében, kedd délután a Dob utca 27. számú ház elé szervezett tüntetést más civil szervezetek részvételével. Az épület nincs egyedi műemléki védettség alatt, de maga a terület, ahol fekszik, az Unesco Világörökség-programjához tartozó Andrássy út rávezető védőzónájában fekszik, így területi védettséget élvez. Ennek ellenére az önkormányzat elkezdte a bontását.

Mint az [origo] is beszámolt róla, a hatodik és hetedik kerületben az önkormányzat sorra bontja a menthetetlen állapotúnak ítélt házakat, helyükön pedig a negyed hangulatától idegen épületeket húznak fel a befektetők. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a civilek nyomására több épületet is egyedileg védetté nyilvánított ugyan, ennek ellenére mindig akadnak házak a területileg védett körzetben, amire az önkormányzat elrendeli a bontást. A civilek sérelmezik, hogy a nyilvánosság kizárásával születnek a döntések, és a foghíjak beépítése pedig nem veszi figyelembe a történelmi környezetet.

A Dob utca 27. előtt tavaly májusban egyszer már tüntetett az Óvás!, mert tudomásukra jutott, hogy veszélybe került az épület. A helyszínről akkor a Kazinczy utca 9. elé vonultak, ami ma már nincs is a helyén. Egri Orsolya, az egyesület képviselője az [origo]-nak cáfolta, hogy az Óvás! mindig csak akkor tiltakozik, ha már zajlik a bontás, és hogy sosincs megoldási javaslatuk. Például a Király utca 40. rekonstrukciójára az Octogon építészeti magazinnal közösen ötletpályázatot írtak ki, melynek lett építészeti és civil díjazottja. Az illetékesek mégsem akarnak velük tárgyalni, inkább perrel fenyegetőznek. Egri az engedélyezett és rendőrségileg védett tüntetésen újabb veszélyben lévő épületekre hívta fel a figyelmet: legközelebb a Kertész utca 6. és 8. következhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről