Fekália okozhatta a miskolci vízszennyezést

Vágólapra másolva!
Pontosan még nem tudni, hogy mi okozta a múlt hónapban több ezer ember megbetegedését előidéző vízszennyezést Miskolcon. Az eddigi vizsgálatok szerint a rendkívül csapadékos időjárás mellett az átütött falú derítők lehetnek a felelősek. A sok eső ugyanis feltehetően a város egyik vízbázisába, a bükki karsztba mosta az emberi fekáliát. A hatóságok a derítők átfogó vizsgálatát javasolják a környéken.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tudható, és vélhetően már nem is deríthető fény arra, hogy mi okozta csaknem négyezer miskolci megbetegedését az elmúlt hónapban. A szakemberek szerint a szennyvízderítőkből kiáramló fekália fertőzhette meg Miskolc egyik legjelentőbb vízbázisát, a bükki karsztot. Erről szerdán számolt be Káli Sándor miskolci polgármester.

Az önkormányzat által a vízszennyezés okainak feltárására létrehozott bizottság előzetes jelentésében megállapította, hogy a szennyezés elsődleges forrása a rendkívüli időjárás. Kádár Sándor, a bizottság vezetője szerint májusban és júniusban az éves csapadék majdnem harmada esett le, amit a karszt már nehezen fogadott be.

A polgármester szerint átfogó vizsgálatot kell tartani az összes bükki településeken, amelyek Miskolc és környéke vízbázisán fekszenek. A hatóságok ugyanis azt gyanítják, hogy nagyon sokan átütik a derítők falát, így a szennyvíz befolyhat a karsztba. A polgármester közölte, a vízszennyezés pontos oka a vízügyi tárca, és az ügyben ugyancsak nyomozást folytató ügyészség vizsgálata után derülhet ki.