Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szekeres Afganisztánba megy

Vágólapra másolva!
Egy új katonai misszió előkészítése érdekében Afganisztánba utazik Szekeres Imre honvédelmi miniszter, akinek célja, hogy Magyarország aktívabban részt vegyen az ottani missziós feladatokban. A magyar katonák veszélyesebb térségbe költöznek Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

A honvédelmi miniszter, Szekeres Imre a Magyarország által vállalt afganisztáni tartományi újjáépítési csoport működtetésének októberi átvétele előtt a helyszínen akar tájékozódni a feladatokról. Szekeres azt nyilatkozta: a látogatással szeretné jelezni, hogy a kormány teljes mértékben felelősséget vállal ezért a döntésért. Baglan tartományban Magyarország Hollandiától veszi át az irányítást.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány szerint egy döntően civil feladatról van szó, amelyhez a Magyar Honvédség garantálja a biztonságot. A kormány az új afganisztáni szerepvállalásról múlt héten döntött. Az újjáépítési csoport áttelepülése már idén, július végén megkezdődik, októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel. A tényleges tevékenység jövő áprilisban indul a szükséges felkészülés és előkészületek után.

Az új misszió azt jelenti, hogy a 180 egyenruhás mellett civilek is megjelennek majd az országban. Feladatuk az oktatási, közigazgatási és egészségügyi újjáépítésben való részvétel és annak katonai biztosítása lesz. Mint az [origo]-nak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő korábban elmondta, ez többnyire pr-szempontból fontos munkákat jelent. A magyar katonák például focipálya építésnél is segédkezhetnek a kapcsolatok mélyítése céljából. Magyarország segítséget nyújt az igazságszolgáltatási, a közigazgatási, az oktatási és a mezőgazdasági rendszer kialakításához, valamint infrastrukturális fejlesztésekben.

Tálas Péter az [origo] kérdésére elmondta: a baglani térséget veszélyesebbnek tartja a kabulinál, ahol jelenleg állomásoznak a magyar katonák. Névtelenséget kérő kormányzati forrásunk erre azt mondta az [origo]-nak, hogy "nem veszélyesebb az új hely, mint a régi, de azt a jó ég tudja, hogy mi lesz ott egy nap vagy egy hónap múlva".

Az új szerepvállalást kedden az országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti és ellenzéki tagjai is támogatták - mondta Göncz Kinga külügyminiszter a bizottság zárt ülése után. A miniszter hozzátette: Afganisztánban annyi magyar katona lesz majd két évig, amennyien jelenleg is ott vannak, csak egy helyre koncentrálják őket. Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke az ülés után azt mondta, hogy megnyugvással vették tudomásul: a tájékoztatás részletes és megfelelő terepismeretet tükrözött a tárcavezetők részéről.

MTI/[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről