Órákat álltak sorba a külföldön szavazók

Vágólapra másolva!
Hosszas sorban állást kellett vállalnia azoknak, akik a külképviseleteken szavaztak. A külföldön tartózkodó magyar szavazóknak meg kellett várniuk, amíg voksolásukat jegyzőkönyvbe vették. A londoni magyar konzulátus előtt kígyózó kétszáz méteres sorban állókat még egy jókora eső is eláztatta. Ennek ellenére a becslések szerint mindenütt magas volt a részvételi arány.
Vágólapra másolva!

A mostani az első országgyűlési választás, amelyen a magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok külföldön is leadhatták szavazatukat. A szavazás első fordulóját külföldön egy héttel a magyarországi elé tűzték ki, hogy legyen idő a szavazóurnák hazaszállítására.

A megadott határidőig 8111 választópolgár kérte külképviseleti névjegyzékbe vételét. A külképviseletek közül a londoni magyar nagykövetség fogadja a legtöbb választót: itt az első fordulóban 1247, a másodikban 1234 szavazó jelezte a részvételét. Hatszáz feletti a száma azoknak is, akik Brüsszelben kívánják választói jogukat gyakorolni. A legkevesebben Tripoliban szavaznak: itt az első és második fordulóra mindössze egy személy jelezte részvételét.

A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok nagy arányban vettek részt a külképviseleteken történő szavazáson. A londoni magyar nagykövetség előtt még késő délután is hosszú sor kígyózott: két órával a urnák zárása előtt kétszáz méteres sorban várakoztak a zömmel fiatal választók - a legtöbbjük Londonban dolgozó munkavállaló. A követségi épületbe már bejutottak arról számoltak be, hogy két és fél óráig tartott, mire a sor végétől elértek a bejáratig. A sorban állókat délután jókora zápor is eláztatta. A követség listáján egyébként 1247 választásra jogosult magyar állampolgár neve szerepelt.

Mind Berlinben, mind Münchenben a jegyzékbe vettek körülbelül kétharmada adta le szavazatát délután 16 óráig. Mindkét városban a délelőtti óráktól a délután háromig terjedő időszak volt a legnehezebb szavazni. Münchenben sokan el is mentek, s később akartak visszajönni. A bajor főváros magyar főkonzulátusán pótasztalt is beállítottak, s három szavazófülke fogadta a választókat. Berlinben egy fülke várta a türelmesen várakozókat. Párizsban másfél órán át kellett sorban állniuk a szavazóknak a magyar külképviseleten. A sor itt is az utcáig ért. Belgiumban hetven-nyolcvan percet kellett várakoznia annak, aki el akart jutni az urnáig.

A külföldön szavazókról minden egyes esetben külön jegyzőkönyvet kell kitölteni, nevével, lakcímével, személyi számával. Ezért óránként 30-40 embernél több nem tud szavazni. A választási bizottság tagjainak arra sem volt idejük, hogy megszámolják, hányan adták le délután öt óráig szavazatukat.