Ezer magyar szavazott eddig külföldön

Vágólapra másolva!
A magyar külképviseleteken vasárnap folytatódott a parlamenti választások első fordulója. Az amerikai földrészen az időeltolódás miatt már szombaton megkezdődött a voksolás. További 79 külképviseleten pedig vasárnap kezdődött meg a szavazás.
Vágólapra másolva!

Az európai magyar külképviseleteken vasárnap reggel hatkor megkezdődött a parlamenti váalsztás első fordulója. A mostani az első országgyűlési választás, amelyen a magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok külföldön is leadhatták szavazatukat. A szavazás első fordulóját külföldön egy héttel a magyarországi elé tűzték ki, hogy legyen idő a szavazóurnák hazaszállítására.

Az amerikai földrész annyiban kivétel, hogy az időeltolódás miatt a szavazás napját vasárnap helyett szombatra tették át mind a két fordulóban. Szombaton hét ország 11 városában összesen 1080 magyar választópolgár adhatta le voksát. További 79 külképviseleten pedig vasárnap kezdődött a szavazás első fordulója. Fő szabály szerint helyi idő szerint reggel hat és este hét között szavazhatnak a választók.

Az Országos Választási Iroda (OVI) interneten elérhető hivatalos adatai szerint mind a 176 egyéni választókerületet érinti a külföldi szavazás. A megadott határidőig 8111 választópolgár kérte külképviseleti névjegyzékbe vételét. A nagykövetségeken, illetve a főkonzulátusokon a szavazók ugyanazokat a szavazócédulákat kapják kézhez, mint amelyeket odahaza kapnának.

A külképviseletek közül a londoni magyar nagykövetség fogadja majd a legtöbb választót: itt az első fordulóban 1247, a másodikban 1234 szavazó jelezte a részvételét. Hatszáz feletti a száma azoknak is, akik Brüsszelben kívánják választói jogukat gyakorolni. A legkevesebben Tripoliban szavaznak majd: itt az első és második fordulóra mindössze egy személy jelezte részvételét.

A legtöbben, 410-en Budapest 2-es számú egyéni választókerületéből jelezték, hogy valamelyik külföldi magyar nagykövetségen, illetve főkonzulátuson szeretnének élni szavazási jogukkal. A legkevesebben, összesen ketten, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, 8-as számú választókerületéből jelezték, hogy külföldön szeretnének szavazni.

Az április 1-jén kezdődő választás végeredményét a külföldi képviseleteken történő szavazás miatt csak egy héttel a második forduló után állapítja meg az Országos Választási Bizottság. A Fidesz, a pártok közül egyedüliként, 33 helyre küldött megfigyelőket.