Lavinát indított el az ügynöklista

Vágólapra másolva!
Rainer M. János történész pénteken egy kereskedelmi rádiónak adott nyilatkozatában közölte: hajlandó egy teljes ügynöklista összeállítására.
Vágólapra másolva!

A kutató a Klubrádió Kontra című műsorában az adatvédelmi biztos egyik nyilatkozatára reagált, amelyben - Rainer M. János tudomása szerint - Péterfalvi Attila arról beszélt volna, hogy az ügynökökre vonatkozó adatokhoz csak kutatási terv birtokában lehet hozzáférni, és nyilvánosságra hozni azokat. Rainer M. János rámutatott: neki van kutatási engedélye, és ha elkészül a munkával, publikálja a teljes listát. "Kerül, amibe kerül" - tette hozzá.

Már ismert ügynökök listáját, tizenkilenc nevet tett közzé pénteken honlapján a Political Capital politikakutató és tanácsadói intézet, amely szerint az ügynökök listájával már 15 éve adósa a magyar politika a választóknak és a közvéleménynek.

Szabados Krisztián a cég igazgatója, közgazdász pénteken elmondta: a közzétett lista a sajtóban és a szóbeszéd útján ismerté vált nevek szigorú szűrésével jött létre. Az adatvédelmi biztos aggályai nyomán 19 névre szűkítették azt a kört, amelyet nyilvánosságra hoznak az interneten, de Szabados Krisztián megjegyezte, hogy ha szigorúan veszik Péterfalvi Attila ajánlását, talán csak két nevet tehettek volna nyilvánosságra.

További 97 név nyilvánosságra hozását jogászokkal vizsgáltatja a Political Capital, és ha úgy tűnik, hogy a jelenlegi szabályozás szerint jogszerűen nem hozhatók nyilvánosságra az interneten, akkor megfontolják, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos pénteken hangsúlyozta: semmilyen ügynöklista nem legalizálja azt a körülményt, hogy egyes személyek kényszerhelyzetben nyilatkoztak múltjukról, s csak a jogszerűen nyilvánosságra hozott adatokat lehet később újra közölni. Hozzátette: a közlés jogszerű azok esetében, akik önként nyilatkoztak érintettségükről, "az már nem jogszerű, hogy valakit meggyanúsítottak, és akkor bevallotta".