Kivonatnák a vesekárosító fájdalomcsillapítókat

Vágólapra másolva!
Szakemberek szerint súlyos vesekárosító mellékhatása van egyes recept nélkül megvásárolható fájdalomcsillapítóknak. A doktorok a gyógyszerek forgalomból való kivonását javasolják. A szakhatóság szerit azonban nincs szükség intézkedésre, az érintett orvosságoknak régóta ismerik a mellékhatásaikat - írja a Népszabadaság.
Vágólapra másolva!

Többek között művesekezeléseket végző intézmények 25 orvosa az Orvosi Hetilapban és a Lege Artis Medicine orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy a fenacetintartalmú fájdalomcsillapítóknak súlyos mellékhatásuk van. A doktorok a dialízisre szoruló betegek között végeztek vizsgélatot, amelyből kiderült, hogy azoknak a betegeknek a 15 százaléka, akik ismeretlen okból szorulnak kezelésre, több mint öt éven át ilyen hatóanyagot is tartalmazó fájdalomcsillapítókat szedett - írja a Népszabadaság.

A lap szerint ma Magyarországon ez a hatóanyag a recept nélkül kapható Dolor és az Antineuralgica tablettában található. Régebben az Antidolor, a Karil, illetve a Salvador is tartalmazta az anyagot, de ezeket már törölték a hazai törzskönyvekből. Az Antineuralgicából havonta több tízezer dobozzal értékesítenek, a Dolorból pár ezer fogy.

A többek között a Pécsi Tudományegyetem általános orvostudományi karának vezető orvosa, Pintér István által is jegyzett tanulmány szerint a vesekárosító fájdalomcsillapítókat a hatóságoknak mielőbb ki kellene vonniuk a forgalomból. Úgy vélik, ha ez nem történik meg, három év alatt legalább száz olyan beteg szorulhat műveskezelésre, aki ezt elkerülhette volna.

Paál Tamás professzor, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója szerit azonban nincs szükség hatósági intézkedésre. Szerinte ezeknek a régi gyógyszereknek a mellékhatásai - így a vesekárosítás is - több mint húsz éve ismert. Kárt csak akkor okoznak, ha éveken át, naponta szedik, vagy nem a javasolt adagban alkalmazzák őket. A hosszan tartó, rendszeres fájdalomcsillapításra szoruló betegek általában orvosi ellenőrzés mellett élnek. Miiutéán ezek nagyon olcsó gyógyszerek, a betegek ragaszkodnak is hozzájuk - mondta a főigazgató. Közölte, az OGYI nem az orvosi szaklapokban közzétett, ki tudja, mi okból készült és ki által finanszírozott vizsgálatok alapján hozza meg döntéseit - írja a Népszabadság.