Egymilliárd a túzok és a vipera megmentésére

Vágólapra másolva!
Egymilliárd forint támogatást nyert el hazánk az Európai Unió természetvédelmi alapjából. A rekordösszegű támogatást Magyarország a túzok és a rákosi vipera megóvása érdekében kapta. A környezetvédelmi minisztérium a pályázati stratégiáról több évig egyeztetett a pályázókkal.
Vágólapra másolva!

A rákosi vipera, a túzok és a szatmár-bereki láp megóvására közel egymilliárd forintot nyert el hazánk az Európai Uniótól - jelentette be kedden a környezetvédelmi minisztérium. Magyarország ezzel jelentősen kifosztotta az EU természetvédelmi alapját, a LIFE Nature-t, a tíz csatlakozó országnak szánt támogatásoknak ugyanis közel 32 százalékát hazánk nyerte el.

A LIFE program célja az európai jelentőségű állat- és növényfajok, valamint élőhelyek megóvása, amire idei évben 300 millió eurót különítette el Brüsszel. Ebből közel félmilliárd forintot nyert el a Kiskunsági Nemzeti Park a túzok megóvása érdekében, a magyar madarat ugyanis a kihalás veszélyezteti. Rákosi viperából pedig becslések szerint már csak 500 egyed található, a hüllők védelmére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 81 millió forint támogatást nyert.

A Hortobágyi Nemzeti Parknak pedig két pályázata is sikert aratott Brüsszelben. Gyepterületek és mocsarak védelmére összesen 390 millió forint támogatást kapott. A pályázatokhoz 25-50 százalék közötti önrész szükséges, ezeket a minisztérium és a pályázók álltak, így a négy program teljes költségvetése eléri az 1,8 milliárd forintot.

Haraszthy László, a tárca helyettes államtitkára az [origo]-nak elmondta: a rendkívüli összegű támogatás annak köszönhető, hogy a minisztérium az elmúlt években folyamatosan egyeztetett a pályázatokról a nemzeti parkokkal és a szakmai szervezetekkel. Haraszthy szerint olyan fajok védelméért érdemes pályázni, amelyek a kihalás szélén állnak, megmentésükre viszont van reális esély. A helyettes államtitkár szerint ekkora összegű támogatásokra a jövőben nem lehet számítani, a programok megvalósításához ugyanis több évre van szükség, a jelenlegi győztesek pedig évekig biztosan nem nyújtanak be újabb pályázatot.