NDK-s pártpénzeket keresnek Magyarországon

Vágólapra másolva!
Még ebben a hónapban német-magyar kormánybizottság kezd el kutatni az egykori keletnémet állampárt és tömegszervezetek eltűnt pénzei után - jelentette hét végi számában a Berliner Zeitung című napilap. Az államtitkárok vezette bizottság a Magyar Nemzeti Bank és a korábbi külkereskedelmi bank aktáit fogja kiértékelni.
Vágólapra másolva!

A pártvagyonokkal foglalkozó német független bizottság már huzamosabb ideje hangoztatja azt a gyanúját, hogy a rendszerváltás idején a keletnémet pártvagyonból milliós nagyságrendben került át pénz magyar bankokhoz. Később ezeket az összegeket állítólag tovább utalták Spanyolországba, Luxemburgba, Liechtensteinbe és Svájcba. A magyar jegybank nem tagadta, hogy voltak "gyanús pénzmozgások" az NDK-s számlákon.

Az ősszel Medgyessy Péter magyar és Gerhard Schröder német kormányfő közös bizottság létrehozásában állapodott meg, miután Németországból éles bírálatok hangzottak el, azt állítván, hogy Magyarország nem nyújt támogatást az eltűnt milliók felkutatásához - írta a Berliner Zeitung.