30 millióra perlik a strandot a lefolyóba szorult kisfiú szülei

Vágólapra másolva!
Harmincmillió forint kártérítést követelnek az albertirsai strandtól, illetve az önkormányzattól annak a kisfiúnak a szülei, akit 2003 tavaszán holtan találtak az egyik medence lefolyójában. A család úgy tudja, hogy nem sokkal a tragédia előtt kicserélték a medence lefolyóját, ezért a víz sokkal gyorsabban távozott, mint korábban. Ezt tagadta a céget és az önkormányzatot képviselő ügyvéd, aki azt is hozzátette: egyelőre nem bizonyított, hogy a kisfiú a lefolyóban fulladt meg, vagy már korábban, a medencében.
Vágólapra másolva!

Harmincmillió forintos kártérítési pert indítottak annak a kisfiúnak a szülei, akit 2003 májusában találtak holtan az albertirsai strand medencéjének lefolyójában, mert úgy gondolják, hogy a strandon tapasztalható szabálytalanságok vezettek a tragédiához. A fél évvel ezelőtti tragédiát ombudsmani vizsgálat, valamint az albertirsai önkormányzat ad hoc bizottságának vizsgálata követte, mindkettő több szabálytalanságot állapított meg a strand működésében, ezekre hivatkoznak a kisfiú szülei. A medence lefolyójára nem szereltek fel védőrácsot, és a víz ürítését már akkor megkezdték, amikor még voltak benne fürdőzők - mondta a per első tárgyalásán a szülők ügyvédje, Erdős György. A strand vezetője nem rendelkezett semmiféle szakképesítéssel, munkáját napi négy órában látta el - tette hozzá az ügyvéd.

Az albertirsai strandot üzemeletető társaság és annak tulajdonosa, az albertirsai önkormányzat jogi képviselője, Keresztes Tamás szerint a strand munkatársai úgy jártak el, ahogy az elvárható volt, a kért kártérítés összegét pedig túlzottnak tartja. Azt elismerik, hogy hiányzott a lefolyóról a megfelelő védőrács, ugyanakkor vitatják, hogy a kisfiú a lefolyóban halt meg, szerintük a vizsgálat egyelőre nem zárta ki, hogy a kisfiú már korábban megfulladt. Az ügyvéd emellett arra hivatkozott, hogy a medencénél elhelyezett táblán szerepelt, hogy 14 éven aluliak nem használhatják, a kisfiú pedig csak 7 éves volt.

A tragédiában elhunyt kisfiúról szülei a tárgyaláson elmondták, hogy hétéves gyerekük jó úszó volt, úszóversenyt is nyert, és mivel édesanyja a strandon volt pénztáros, nagyon gyakran megfordult a fürdőben, még a vendégek is jól ismerték. A tragédia napján bátyjával együtt ment a strandra, akinek viszont haza kellett mennie, mert sok volt a tanulnivalója. A kisfiút elkísérte édesanyja a termál medencéhez - ahol a tragédia történt - azzal, hogy pár perc múlva érte megy, miután átadja a kasszát. Azért ezt a medencét választották, mert a kisfiú fázott, a gyerekmedencét pedig mindig leeresztik egy órával a strand zárása előtt. Néhány perccel ezután ért oda édesanyja, de addigra a kisfiú eltűnt. Pár órával később már mindenki őt kereste, azt hitték, hogy esetleg elcsalta valaki a strandról. A gyerek holttestét másnap találták meg a medence lefolyójában. A családot nagyon megviselte a tragédia, az édesanya jelenleg is pszichiátriai kezelés alatt áll, mivel dolgozni nem tud, elkezdődött a leszázalékolása.

A család úgy tudja, hogy a medence lefolyórendszerét kevéssel a tragédia előtt cserélték le, ezért a korábbinál kétszer olyan gyorsan távozott a víz. Ezt az információt tagadta az üzemeltető jogi képviselője. Ezzel kapcsolatban a bíróság várhatóan kikéri egy műszaki szakértő véleményét.

A tragédia kapcsán büntető eljárás is indult foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt az úszómester és a strand vezetője ellen.