Küzdősport-szakosztályt alapítana néhány képviselő

Vágólapra másolva!
Küzdősport-szakosztályt hozna létre néhány képviselő és országgyűlési dolgozó a Parlament Sportegyesületen belül. A szakosztály nem kapna támogatást a parlamenttől, a tagoknak maguknak kellene gondoskodniuk szponzorokról. Az egyik kezdeményező Simicskó István, a kung-fuzó fideszes politikus, akihez karatés múltja miatt Doszpot Péter MSZP-s képviselő és a kendózó Burány Sándor is csatlakozhat.
Vágólapra másolva!

Az 1992-ben létrehozott Parlament Sportegyesület (PASE) legnépszerűbb szakosztálya az országgyűlési képviselők körében egyértelműen a futball, az utóbbi időben azonban igény van arra is, hogy létrehozzanak egy küzdősport-szakosztályt is - mondta az MTI-nek az egyesület ügyvezető igazgatója, Polányi Tamás. A parlament informatikai bizottságának tanácsadójaként dolgozó Polányi az [origo] megkeresésére elmondta: a kung-fuzó Simicskó István fideszes képviselő mellett több - bokszoló és taekwondozó - parlamenti dolgozó is jelezte igényét.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Simicskó szeptemberben szerezte meg a mesterfokozatot

Egy szakosztály létrehozásához csupán arra van szükség, hogy legalább 10 képviselő vagy országgyűlési alkalmazott a kezdeményezés mögé álljon. Erre még nem került sor, így a szakosztály terve egyelőre csak igény szintjén létezik.

Polányi elmondása szerint a szakosztályok működésének költségeit nem a parlament állja, legfeljebb a felszerelésekhez és a sporteseményekre való utazásokhoz ad támogatást. Minden egyébről - terembérlésről, edzőről - a tagoknak kell gondoskodniuk. Az ügyvezető kérdésünkre elmondta: a szakosztályoknak annyi előnyük származhat a sportegyesületi kötődésből, hogy a PASE nevét használva nagyobb esélyük lehet arra, hogy szponzort találjanak maguknak.

Az egyik kezdeményező, Simicskó István az [origo]-nak azt mondta: ha a képviselők körében van érdeklődés a küzdősportok iránt, akkor miért ne lehetne létrehozni egy ilyen szakosztályt. A képviselő emlékeztetett arra, hogy rajta kívül két MSZP-s képviselőről tud, akiknek közük van hasonló sportágakhoz. Simicskó szerint Doszpot Péter korábban karatézott, Burány Sándor munkaügyi miniszter pedig már több éve kendózik.

A fideszes politikus úgy véli, mivel a harcművészetek önfegyelemre és nyugalomra tanítanak, ezért az országgyűlési képviselőknek egyáltalán nem ártana, ha megismerkednének ezekkel a sportágakkal. A korábban karatézó, az utóbbi tíz évben pedig a wing tsun kung-fuban mesterfokozatig jutó Simicskó hozzátette: a szakosztálynak semmiképp sem az lenne a célja, hogy verekedésre sarkallja az egymással szemben álló képviselőket.

"Küzdök én így is eleget"

A politikusi pálya előtt rendőrként dolgozó Doszpot Péter elmondta: tetszik neki a szakosztály ötlete, korábban már beszélt is erről Simicskó Istvánnal. Az MSZP-s képviselő elmondta: több mint húsz éven át sotokan karatézott, az utóbbi években azonban már csak időnként jár el edzésekre. Kérdésünkre hozzátette: egyelőre nem tagja a PASE-nak, ugyanis úgy látta, hogy az egyesület elsősorban a focira koncentrál, őt pedig az nem vonzotta annyira.

A futball mellett többek között tenisz-, fallabda-, kosárlabda-, kézilabda- és természetjáró-szakosztályokkal is rendelkező PASE jelenlegi elnöke Keller László, aki kérdésünkre elmondta, hogy még nem hallott a küzdősportos kezdeményezésről, de nem hiszi, hogy bármilyen akadálya lenne. Keller elsősorban a focit, az úszást és a futást kedveli, ezért a küzdősport-szakosztályba nem lépne be, már csak azért sem, mert mint mondta: "küzdök én így is eleget".