Pert nyert Orbán Juszttal szemben

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor jogerősen is megnyerte azt a pert, melyet Juszt László egy Népszavában tavaly megjelent cikke miatt indított. Juszt ebben azt írta, hogy a volt miniszterelnök tavaly október 23-i beszédében zsidózott. A bíróság arra kötelezte az újságírót, hogy elnézést kérő nyilatkozatot tegyen közzé a lapban. A cikk miatt Kövér László is pert indított, melyet első fokon már megnyert.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor jogerősen pert nyert Juszt Lászlóval szemben csütörtökön. A Fővárosi Bíróság határozata szerint az újságíró megsértette a volt miniszterelnök személyiségi jogait, amikor azt írta róla, hogy "zsidózik".

A Népszava 2002. október 28-ai számában közölt "A megbékélés napja" című cikkében az 1956-os forradalomra emlékező politikusok ünnepi beszédeit elemezte Juszt László, és többek között úgy fogalmazott: "ennyi butaságot, tisztességtelenséget rég hallottam egy nap alatt magukat felelős politikusoknak tekintő férfiúktól. Az, hogy Orbán és Kövér zsidózik egy-egy kiadósat, hogy még mindig nem látták be: nem az utca a politika tere, nem lep meg".

A jogerős ítélet arra kötelezi Juszt Lászlót, hogy a Népszavában tegyen közzé nyilatkozatot, amelyben elnézést kér Orbán Viktortól. A bíróság elutasította azt az alperesi védekezést, hogy a zsidózás tatalmilag nem körülírható és nem egyenlő az antiszemitizmussal.

A bíróság szerint a kifogásolt vélemény burkolt tényállítást is magában foglal, és súlyosan megsértette Orbán Viktor jó hírnévhez, becsülethez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogait. A bíróság kifejtette, hogy a "zsidózás" kifejezetten pejoratív kifejezés, ami leginkább azt jelenti, hogy valaki ellenséges érzülettel, bántóan, lealázóan emlegeti a zsidóságot; a kifejezés magában foglalja továbbá, hogy aki zsidózik, az antiszemita.

A bíróság megállapította, hogy az eljárás során az alperes még csak kísérletet sem tett állítása valóságtartalmának bizonyítására. Nem volt arra vonatkozó előadás, hogy a volt miniszterelnök melyik kijelentésére alapította a cikk szerzője azt, hogy "zsidózik egy-egy kiadósat". Nem bizonyította továbbá az alperes konkrétan azt sem, hogy a felperes tavaly október 23-i beszédében zsidózott.

Juszt jogerősen nyert a Magyar Nemzet ellen/itthon/20030828juszt.html

Mindezek alapján a bíróság megállapította, hogy a kifogásolt cikk a vélemény közlésén túl burkolt tényállítást is tartalmaz, amely azonban valótlan. Az indoklásban hangsúlyt kapott, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a becsületsértésre alkalmas, valótlan tények állítására.

A kifogásolt cikk kapcsán Kövér László is személyiségi jogi pert indított, amelyet első fokon már korábban megnyert, az ügyet jövőre tárgyalja másodfokon a bíróság.