Vágólapra másolva!
Átvette megbízólevelét és letette hivatali esküjét Kiss Gyula, Demecser új polgármestere a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkormányzati képviselő-testületének csütörtöki rendkívüli ülésén.
Vágólapra másolva!

A helyhatósági közgyűlésre a demecseriek nagy érdeklődése közepette került sor, mivel a településen olyan szóbeszéd terjedt el, hogy a százszázalékosan fideszes képviselőkből álló 11 tagú testület tagjai bojkottálni fogják a beiktatást, így a polgármester nem tudja átvenni hivatalát. Ezzel szemben a képviselő-testület minden tagja ott volt az ülésen, sőt ellenszavazat nélkül egyhangúlag fogadták el Kiss Gyula törvény által meghatározott bérét és költségtérítésének összegét is.

Kiss Gyulát az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület jelöltjét a múlt vasárnap, november 16-án bíróság által megismételtetett szavazáson választották meg a helyiek.

A második választáson a 3379 demecseri lakos 52,38 százaléka, 1770 polgár vett részt, s közülük 1617-en az egyedüli indulóként szereplő Kiss Gyulára voksoltak. A leadott szavazatok közül 138 érvénytelen volt, míg 15 szavazólapot nem dobtak be az urnákba a választók.

Az első, október 19-én tartott szavazáson a választók 76 százaléka vett részt, s Kiss Gyula akkor 1547, míg a másik jelölt, Fáky Lászlóné (Fidesz) 1024 voksot kapott. Az akkori eredményt a Fidesz térségi szervezetének kifogása alapján különböző, az eredményt befolyásoló kampánysértések miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság megsemmisítette.

A második szavazástól Fáky Lászlóné - a korábbi, nyáron elhunyt demecseri polgármester özvegye - életveszélyes fenyegetésekre hivatkozva visszalépett.