Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Patrubány: Magyar állampolgárságot az összes magyarnak

Vágólapra másolva!
A kettős állampolgárság bevezetésével elkerülhető lenne, hogy a schengeni határok egy új vasfüggönyt képezzenek Magyarország és az Európai Unióhoz nem csatlakozó országokban élő honfitársaink között - hangoztatta a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke nemzetközi sajtótájékoztatóján, hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

Patrubány Miklós a "magyarkérdést" egy a szlovák-ukrán határon fekvő település példájával szemléltette, s hangsúlyozta: Horvátországhoz hasonlóan Magyarországnak is meg kellene adnia a magyar állampolgárságot a világon élő összes magyarnak.

Szelmenc községet a második világháború után szabályosan kettévágták, egyik része, Kisszelmenc a Szovjetunió, jelenleg Ukrajna, míg másik része Nagyszelmenc néven Csehszlovákia, ma Szlovákia részévé vált - mondta el Illár József, Kisszelmenc polgármestere. "Az évtizedek során számtalan kísérlet volt a települések újraegyesítésére, de mind kudarcba fulladtak, reméljük, hogy a demokráciát a zászlajára tűző Európai Unió végre figyelembe veszi kérésünket" - fűzte hozzá Gilányi László, Nagyszelmenc alpolgármestere.

Patrubány Miklós abszurdnak nevezte, hogy 2004. május elseje után a Kisszelmencben rekedt magyaroknak schengeni vízumra lesz szükségük rokonaik meglátogatásához. Romániából és Szerbiából számtalan hasonló, ha nem is ennyire drámai esetről értesültünk - tette hozzá a világszövetség elnöke.

Mihajlovics József, a Szlovákiai Magyar Föderalista Párt elnöke a szlovák kormány politikája, valamint az álláspontja szerint még mindig érvényben lévő benesi dekrétumok ellen emelt szót. "Szlovákiában a mai napig nem tartják be az alapvető emberi jogokat, és a magyarokat továbbra is a kollektív bűnösség elvén büntetik" - jelentette ki. "Ennél is sajnálatosabb, hogy ehhez a szlovák kormány részeként a Magyar Koalíció Pártja is segédkezik ahelyett, hogy hitelesen képviselné a magyar kisebbség érdekeit" - tette hozzá Mihajlovics József.

A sajtótájékoztatón bejelentették a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) létrejöttét Csapó József elnökségével. A tanács Székelyföld autonómiájáért küzd - mondta el Csapó József. "A jövő kisebbségi létben csak autonómia keretein belül valósulhat meg" - szögezte le Patrubány Miklós. Hozzátette, az MVSZ kiegészítést készített az uniós alkotmánytervezethez, ennek sarkalatos pontja, hogy az alkotmány szövegében a nemzetiség (nationality) csak és kizárólag a nemzeti kisebbség megjelölése legyen, ne lehessen az állampolgárság szó szinonimájaként felhasználni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről