Vágólapra másolva!
A haderőreform során megszűnő laktanyák egy részét az érintett önkormányzatoknak térítésmentesen adja majd át a Honvédelmi Minisztérium, míg más létesítményeket értékesít és az ellenértéket a profi hadsereg feltételrendszerének megteremtésére fordítja - mondta a honvédelmi miniszter. Az átadásig és értékesítésig minden felszámolásra kerülő katonai épület őrzését megoldják, nem fordulhat elő az, ami korábban, hogy a létesítményeket szabad prédaként, valósággal lerabolják, tönkre tegyék.
Vágólapra másolva!

Azokat a laktanyákat szeretnék ingyen átadni hasznosításra az önkormányzatoknak, amelyeket a haderő-átszervezés hátrányosan érint - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki példaként említette Nyíregyháza, Pécs, Nagyoroszi és Szabadszállás nevét, ahol kaszárnyák szűnnek meg. Az átadás természetesen csak ott jöhet szóba, ahol az érintett helyhatóság részéről van fogadókészség az átvételre.

Speciális eset a taszári repülőtér - amennyiben használatára az amerikaiak és partnereik nem tartanak igényt -, hiszen a légikikötő működtetése a 3000 lakosú településnek súlyos anyagi terhet, évi másfél milliárd forintos kiadást jelentene. "A taszári repülőtér esetében közös megoldást próbálunk keresni" - fűzte hozzá a miniszter.

A többi megszűnő katonai ingatlannal kapcsolatban Juhász Ferenc kifejtette: lesz egy olyan létesítmény csomag, amelyet mindenképpen értékesíteni szeretnének. A Nyíregyházi Helyőrségi Művelődési Otthont, például piaci áron szándékoznak eladni.

A honvédelmi miniszter kérdésre válaszolva kitért a megszűnő laktanyák szerződéses katonáinak sorsára is és kijelentette: nagyobb részüknek további szolgálati státust ajánlanak fel másutt, de a kimaradóknak is próbálnak segítséget adni az elhelyezkedéshez a munkaerőpiacon.