Éhségsztrájkra készülnek Fejér megyei polgármesterek

Vágólapra másolva!
Az éhségsztrájktól sem riad vissza 23 Fejér megyei település polgármestere, hogy a kormány felfigyeljen a térség elmaradottságára és elindítsa a megígért fejlesztéseket. A polgármesterek szerint a megyén belül aránytalanul osztják el a támogatásokat, a déli rész sokkal elmaradottabb, fejletlen az infrastruktúra, jóval magasabb a munkanélküliség.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkra készül 23 Fejér megyei település polgármestere, mert a terület fejlesztésére vonatkozó ígéretekből eddig semmi nem valósult meg. A kezdeményezésben részt vevő három térségben - Sárbogárd, Mezőföld és Sárvíz - 67 ezer ember él. A megye déli részében található területen másfél százalékos a csatornázottság, elmaradott az úthálózat, rossz állapotban vannak az oktatási intézmények, és a megyei átlag kétszerese, 17-18 százalékos a munkanélküliség - mondta az [origo]-nak Weisengruber Imre, a kezdeményező sárvízi térség elnöke, Káloz polgármestere, aki a Fidesz támogatásával indult a választásokon.

A 23 polgármester - ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt - az elmúlt több mint egy év alatt több alkalommal is összejöttek, hogy a térség helyzetéről beszéljenek, majd szeptemberben döntöttek úgy, hogy levelet küldenek a miniszterelnöknek és az illetékes minisztériumoknak, hogy központi segítséget kérjenek. Érdemi választ sehonnan nem kaptak, ezért helyezték kilátásba az éhségsztrájkot. Ezt követően keresték meg őket a Belügyminisztériumból, szerdán találkoztak Bujdosó Sándor helyettes államtitkárral, akivel ismertették a térség felzárkóztatására készült programjukat. Káloz polgármestere szerint azonban a tárgyalás ellenére sem kizárt, hogy a három kistérség polgármesterei éhségsztrájkot kezdenek - erről jövő hét hétfőn döntenek.

A kistérségek vezetői szerint a helyi képviselők nem lépnek fel elég hatékonyan az elmaradott térség érdekeiben, a megszerezhető támogatásoknak csak egy kis hányadát szerzik meg. Fejér megye 1996 óta 24 milliárd forintnyi támogatásban részesült, ebből 22 milliárd a megye északi részére jutott, a déli térségbe pedig összesen 2 milliárd - mondta Weisengruber Imre polgármester, aki azt is hozzátette: a déli térség csatornázottsága másfél százalékos, míg a megye északi részében kilencvenszázalékos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!